Groeten uit… Sydney

Madeleine Vader (26) loopt een half jaar lang een wetenschapsstage geneeskunde in Sydney. Ze vond daar verrassend makkelijk een stageplek. Even googelen en een mailtje waren voldoende. 

Tekst: Wout de Bruijne

 

Hoe kwam je in Australië terecht?
Voor de co-schap oogheelkunde in het LUMC wilde ik aanvullend onderzoek doen, liefst in een leuke buitenlandse stad. Ik googelde op ‘oogheelkunde onderzoek’ in een paar steden, waar-onder Sydney. Zo ontdekte ik dat een van de professoren binnen het oogheelkundeteam in het LUMC samenwerkt met onderzoekers in het Sydney Eye Hospital. Na een mailtje naar de professor in Leiden was het snel geregeld.

Wat heb je er zoal geleerd?
In mijn onderzoek werk ik met menselijke donorogen, die we gebruiken voor immunohistochemistry en histologie. Ik doe daarnaast veel extra dingen, zoals een international course over maculadegeneratie en ik loop mee met een oogheelkundig oncoloog. Ik heb ook veel geleerd van uitdagingen op organisatorisch en persoonlijk vlak, zoals het regelen van het juiste visum, het zoeken van woonruimte en het opnieuw opbouwen van een sociaal netwerk.

Is het alleen hard werken of kun je ook de omgeving verkennen?
Doordeweeks ben ik vooral aan het werk, in de weekenden probeer ik zo veel mogelijk tripjes te maken in Sydney en omgeving. Met Kerst had ik twee weken vrij en reisde ik langs de oost-kust naar het noorden tot aan de Great Barrier Reef. Ook na mijn stage, in april, heb ik nog een kleine twee weken de tijd om rond te reizen.

Zou je dit andere studenten aanraden?
Absoluut! Het is echt een ontzettend gave ervaring. Niet alleen inhoudelijk maar ook op persoonlijk vlak is een tijdje werken in het buitenland, en vooral in deze geweldige stad, echt een verrijking!

 

Delen