Mijn kamer: centrum Groningen

mijn kamer / "Soms confronterend dat ik uitkijk op de universiteitsbibliotheek"

Wie: Kim van Dijk (23), derdejaars geneeskunde Waar: centrum Groningen Huur: € 359,- Indeling: eerste verdieping (boven winkel) met 2 kamers van huisgenoten, een badkamer, toilet, keukentje en dakterras. Een trap hoger wonen Kim en een huisgenoot Oppervlakte kamer: zo’n 22 m2, maar omdat de muren aan de zijkant schuin zijn, geldt het huurbedrag voor 17 ​m2.

“Een toplocatie”, noemt Kim de Zwane­straat. Ze woont sinds 2,5 jaar midden in het Groningse centrum en moet tijdens de KEI-(introductie)weken, Koningsdag en de Pride-parade de mensen voor haar deur wegduwen om de ingang te bereiken. “Er is altijd wat te doen en alles is op loopafstand. De uitgaansstraat, het Noorderplantsoen; als ik naar het toilet moet, ga ik gewoon naar huis.”

Om bij haar kamer te komen, moet Kim eerst door een chique modewinkel waar een aardige mevrouw werkt. De twee verdiepingen erboven deelt ze met drie ‘heel gezellige huisgenoten’ die tandheelkunde, sociaal juridische dienstverlening en psychologie stude­ren. “We eten af en toe samen en kletsen vaak.”

“Het fornuis trilt mee met de wasmachine”

In de weekenden is ze regelmatig bij haar ouders in Appingedam te vinden. “Ik heb best een ruime kamer, maar daar geniet ik van de tuin, de woonkamer en hun grote keuken; ik hou van koken en bakken. Dat zou ik in Groningen ook vaker willen doen, maar het gebrek aan ruimte nodigt niet echt uit. Bovendien gaat het fornuis meetrillen als de wasmachine eronder draait.”

Daarnaast: voor bakken is tijd nodig. En Kim is lid van een studie- én studen­tenvereniging. Ze had het afgelopen jaar een parttime bestuursfunctie en zit daarnaast in de studentenraad van VvAA. Tel daar een bijbaan bij de Arbodienst en de nachtdiensten in het UMCG (waar ze waakt over verwarde patiënten) bij op en het is geen wonder dat het gebouw waar ze vanuit haar bed op uitkijkt, soms confronterend is: de universiteitsbibliotheek.

Delen