Groeten uit… Bordeaux

groeten uit... / Zesdejaars tandheelkunde Jim Hu deed buitenlandstage in Bordeaux

Zesdejaarsstudent tandheelkunde Jim Hu (23) kreeg afgelopen september de kans een buitenlandstage van zes weken in Bordeaux te doen. “Echt een topbestemming.”

Waarom naar Bordeaux?

“Een van mijn docenten heeft een bevrien de collega op de faculteit tandheelkunde in Bordeaux en mij met hem in contact gebracht. Twee jaar terug heb ik, in het eerste jaar van mijn master tandheelkunde, de propedeuse Franse taal en cultuur gehaald, dus zo kon ik mijn twee interessegebieden mooi combineren.”

Wat heb je er geleerd?

“Ik heb er allereerst op tandheelkundig gebied veel geleerd. Zo kon ik meelopen bij implantologie en ook meekijken bij dento-alveolaire chirurgie. Eenvoudige handelingen, zoals hechten en afdrukken maken, mocht ik zelfstandig doen. Voor vertrek had ik tandheelkundige termen in het Frans geleerd, maar ik merkte al snel dat ze dol zijn op afkortingen, dus die heb ik me snel eigen gemaakt. Aan mijn propedeuse Frans heb ik veel gehad, maar vooral in het begin moest ik heel aandachtig luisteren. Want wanneer Fransen onderling praten, gaat dat met een snelheid alsof ze de trein moeten halen.

Het is een cliché, maar helemaal op jezelf aangewezen zijn in het buitenland, zonder andere Nederlandse studenten, was ook een ervaring, je komt jezelf dan wel tegen. Mijn Franse medestudenten waren wel erg behulpzaam, ik heb er veel leuke mensen ontmoet.”

Nog wat van de omgeving gezien?

“Niet alleen de stad Bordeaux zelf is erg mooi – het wordt vaak ‘klein Parijs’ genoemd –, maar de omgeving is ook erg gevarieerd. In mijn vrije tijd heb ik onder andere Biarritz verkend, het schiereiland Cap Ferret bezocht en het hoogste duin van Europa beklommen. Er worden voor studenten leuke activiteiten georganiseerd, zoals een wijnworkshop die ik ook heb gevolgd. En natuurlijk heb ik er, als echte Nederlander, een fiets gehuurd.”

Zou je anderen Bordeaux aanraden?

“Jazeker, ik vond het echt een topbestemming. Een paar Vlaamse geneeskundestudenten die ik er heb ontmoet, waren al net zo enthousiast.”

Delen