Groeten uit… Rio de Janeiro

groeten uit... / Voor hun masterscripties verruilden Yvonne Edel (26) en Bente Kluin (25) het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam voor Rio de Janeiro

Voor een scriptie breng je veel uren achter je laptop door. Kan dat in Rio beter dan in Amsterdam?

Het uitwerken hebben we in Nederland gedaan. In Brazilië hebben we onderzoek gedaan en data verzameld. Op basisscholen in verschillende dorpen rondom Rio de Janeiro hebben we de mondgezondheid van kinderen in kaart gebracht. De eerste paar dagen zijn we langsgegaan bij een gemeenschap van indianen die zoet eten maar géén tandenborstels hebben. Wat we in die monden zagen, was wel schrikken. Op de basis­scholen die we bezochten, viel dat in vergelijking met Nederland wel mee.

Yvonne Edel (rechts op de foto) en Bente Kluin

Waar verbleven jullie?

Omdat we steeds in andere dorpen moesten zijn, trokken we als nomaden door Brazilië en hebben we heel wat hostels van binnen gezien. In totaal duurde ons onderzoek drie maanden, maar daarvoor en daarna hebben we ook nog twee maanden door Peru, Bolivia en Colombia gereisd.

Mooiste herinnering?

We hebben vijf maanden lang iedere dag iets leuks gedaan en gezien. Maar het leven in Rio zelf was toch wel het meest fantastisch. Het strand, de natuur, de muziek, de sfeer, de liefde voor voetbal. We zaten er ook tijdens het WK, wat een gekte! Tijdens de wedstrijden van Brazilië is iedereen vrij. Ook de scholen, dus dan lag ons onderzoek even stil en doken wij ook de stad in. Misschien moet de mooiste herinnering nog wel komen. Het beruchte carnaval in Rio hebben we net gemist, maar met mensen die we daar leerden kennen, hebben we afgesproken dat we nog een keer terugkomen om het mee te maken.

Niet onbelangrijk: hoe zijn jullie scripties beoordeeld?

Allebei ruim voldoende. Door voor het buitenland te kiezen, hebben we een jaar studievertraging opgelopen, maar daar hebben we geen seconde spijt van gehad. Reizen is tof, maar als je tegelijkertijd ergens een onderzoek doet, krijg je zo veel meer mee van het land en de cultuur. Dus als je zo’n kans krijgt: twijfel niet, ga ervoor!

Delen