Mijn bijbaan: kizomba-dj

mijn bijbaan / Lisa Spaans

Beeld De Beeldredaktie/Marco Okhuizen

Wie Lisa Spaans Leeftijd 31 Studie vierdejaars tandheelkunde Bijbaan kizomba-dj
Aantal uren 35 per week Verdiensten verschilt per boeking

“Toen ik mijn vriend tien jaar geleden leerde kennen, nam hij me weleens mee naar een van zijn dj-lessen. Toen ben ik zelf op mijn zolderkamertje ook een beetje gaan mixen, waarop mijn vriend me aanmoedigde om op een wekelijks kizombafeestje het eerste halfuur van zijn set te draaien.

Hoewel ik in het begin de nodige blunders maakte, zoals per ongeluk op de cue-knop drukken waardoor ineens alle muziek stopt, kreeg ik de smaak te pakken. Dat had ik nooit verwacht, want ik ben een vrij rustig persoon die niet drinkt en geen drugs gebruikt. Maar liedjes perfect met elkaar mixen, een verhaal vertellen met de muziek en de dansers daarop zien reageren, vind ik echt zo nice!

Kizomba is een dans uit Angola. Op de dansvloer zie je mensen uit allerlei landen, met verschillende leeftijden, culturen en achter­gronden samen dezelfde passie delen. Het is supermooi om onderdeel uit te maken van die wereld.

‘Regelmatig sta ik ’s nachts backstage te studeren’

Er komt overigens meer bij kijken dan alleen het draaien zelf. Er gaat veel tijd zitten in het voorbereiden van sets, maar ook in het bijhouden van sociale media en de boekhouding. Vooral dat laatste is wel handig om onder de knie te hebben voor als ik straks tandarts ben.

Kizombafestivals zijn vaak in het buitenland en duren van vrijdag tot en met maandag, dus het is veel heen en weer vliegen. Gelukkig kan ik door de faciliteitenregeling voor topcultuur van de VU het dj’en iets makkelijker combineren met mijn studie. Eigenlijk voelt het alsof ik twee dingen fulltime doe, wat best pittig is. In het vliegtuig studeer ik en tijdens festivals sta ik ’s nachts regelmatig backstage te studeren. Naast de gebroken nachten vind ik de grote ecologische voetafdruk van het vele vliegen ook wel een nadeel, maar dat probeer ik te compenseren door vegan te zijn.”

Delen