Hackathon: sprint naar innovatie

Eerder dit jaar vond een aantal grote zorghackathons plaats in Nederland. Wat is een hackathon precies? En vooral: wat levert het de zorg op? “In zo’n smeltkroes ontstaan mooie dingen.”

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Sketching Maniacs

‘Vind ik leuk.’ Het duimpje met die tekst op Facebook werd bedacht tijdens een hackathon. Bedrijven als Facebook en Google houden met enige regelmaat zo’n event om in korte tijd nieuwe ideeën en oplossingen te genereren. Maar hackathons richten zich ook op serieuzere zaken, zoals vraagstukken in de zorg. Het uitgangspunt is simpel: creatieve geesten met verschillende achtergronden – hackers, programmeurs, ontwerpers, designers – sluiten zich een of meerdere dagen op en werken in teams aan innovaties. Binnen het vastgestelde aantal uren tracht elk team een oplossing of prototype te ontwikkelen.

Zeker nadat de hackathon bij DWDD aandacht had gekregen, was het booming”

De zorghackathon is, zeker in Nederland, een relatief nieuw fenomeen. Langzaamaan doet het zijn intrede. In maart van dit jaar hield organisatieadviesbureau Accenture een hackathon in Utrecht. Deelnemers zochten naar nieuwe inzichten voor ALS-onderzoek. Eind mei volgde de tweede editie van Dutch Hacking Health en vond de eerste MS Hackathon van Europa plaats.

De MS Hackathon, een initiatief van VvAA Mobile Doctors en MoveS, groeide uit tot een mega-event. “Zeker nadat de hackathon bij De Wereld Draait Door aandacht had gekregen, was het booming”, vertelt Linda Klont namens Mobile Doctors. “Reacties stroomden massaal binnen. Heel veel mensen wilden meedoen of een bijdrage leveren. Van patiënten tot hackers tot de lokale bakker die broodjes wilde sponsoren.” De organisatie wist ook partners als IBM, PwC, Biogen, Satriun, VUmc MS Centrum Amsterdam en Erasmus MC aan zich te binden. “We hebben 36 uur met negentien teams en zo’n vijftig artsen en patiënten, vijftig experts en twintig man organisatie gewerkt aan een wereld zonder MS.”

Lees verder (pdf).

AA09-2016p020-023

Delen