Halve eeuw reizen met VvAA

Ilse de Vries is programmaleider Lean in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Afgelopen juni nam zij deel aan een groepsreis naar de Lean Healthcare Transformation Summit in Texas. LidZ (Lean in de Zorg) organiseerde de congresreis in samenwerking met  VvAA QualityTime.   
“Er waren delegaties van drie Nederlandse ziekenhuizen mee naar Dallas. Voor het Westfriesgasthuis was het toepassen van de leanfilosofie niet nieuw. Sinds een aantal jaar zijn we volop bezig met de toepassing van lean en streven we ernaar om de patiënt centraal te stellen en verspilling tegen te gaan. Het Westfriesgasthuis werd mede daardoor dit jaar uitgeroepen tot meest gastvrije ziekenhuis van Nederland.

Maar ondanks de ervaring die we inmiddels hebben, doe je bij zo’n congres toch weer veel nuttige nieuwe inzichten op. Bovendien raak je enorm geïnspireerd door de bezoeken aan ziekenhuizen en bedrijven tijdens de reis. Daarbij zie je hoe de collega’s in de Verenigde Staten, waar lean al langer een begrip is, de theorie in praktijk brengen.

Het was wel zo makkelijk dat er tijdens de reis van alles goed geregeld was. Je kon je daardoor volledig focussen op het programma. QualityTime had de logistieke zaken zoals vluchten, hotels en lokaal vervoer geregeld en samen met LidZ ook de congresregistratie verzorgd evenals de bezoeken aan bedrijven en zorginstellingen. Dat scheelde een hoop gedoe.

Ik kan zorgprofessionals aanbevelen een keer mee te gaan met een toekomstige ‘leanreis’ naar de Verenigde Staten. Het zelf zien hoe de filosofie werkt, motiveert enorm.”

Lean Summit
In 2016 vindt de Lean Healthcare Transformation Summit plaats in Miami, op 15 en 16 juni. LidZ en VvAA QualityTime werken intensief samen om het bijwonen van deze Summit te combineren met bezoeken ter plaatse aan ziekenhuizen die naam hebben gemaakt op het gebied van lean. U maakt tijdens de reis dus niet alleen (verder) kennis met de theorie van lean, maar u ziet ook hoe deze in de Verenigde Staten wordt toegepast. Er zijn contacten gelegd met Nicklaus Children’s Hospital in Miami – voorheen Miami Children’s hospital – en de Mayo Clinic in Jacksonville. Omdat het leerzaam is om ook buiten het eigen aandachtsgebied te kijken, wordt geprobeerd een bezoek aan NASA in Cape Canaveral in het programma op te nemen. Naast het intensieve en leerzame programma zal er ook tijd zijn voor ontspanning.

Meer informatie en het volledige programma van de reis vindt u binnenkort op vvaa.nl/qualitytime en lidz.nl. De data van de reis kun u wél alvast noteren in uw agenda: 14 t/m 21 juni 2016.

VvAA-leden die zich inschrijven voor deze reis, ontvangen gratis het boek Beyond Heroes, a Lean Management System for Healthcare van Kim Barnas.

 

 

Delen