Happi – voor hiv-geïnfecteerden
Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?
Tekst: Daphne Riksen | Beeld: De Beeldredaktie/Sebastiaan Rozendaal
Wat?
Hiv-geïnfecteerden gebruiken medicijnen om het virus te onderdrukken. Wanneer zij die medicatie niet nauwgezet innemen, kan het virus resistent worden. De app Happi helpt met hiv geïnfecteerde patiënten om gedisciplineerd om te gaan met het innemen van hun medicijnen, bijvoorbeeld door een pilreminder. Daarnaast geeft Happi antwoord op vragen als: hoe moet ik het innametijdstip aanpassen als ik naar een land ga in een andere tijdzone? Wat moet ik doen als ik een pil ben vergeten?
Met Happi kunnen patiënten ook monitoren of zij de therapie goed verdragen. In de app kunnen zij de barcode van hun medicatie scannen en hun eigen labwaarden, gewicht en bloeddruk invoeren. Daarnaast kunnen ze informatie vinden over alle Nederlandse hiv-centra en het consult met hun dokter of verpleegkundig specialist opnemen om later thuis terug te luisteren.
Voor wie?
Hiv-geïnfecteerden.
Plus- en minpunten
Happi draagt bij aan de succesvolle behandeling van hiv. De app heeft tot doel de patiënt meer inzicht te geven in zijn ziektegegevens, waardoor hij meer verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn eigen gezondheid. Grafieken maken inzichtelijk hoe zaken als gewicht, bloeddruk, afweercellen of nierfunctie in de loop van de tijd variëren. In verband met het stigma dat nog steeds op hiv rust, heeft de app een neutraal logo: een blauwe capsule. De informatie die Happi bevat, is altijd up-to-date en bevat links naar betrouwbare websites.
Het is niet mogelijk labwaarden vanuit het patiëntendossier van het ziekenhuis automatisch in de app op te nemen; het invoeren daarvan is dus handwerk. Het indelen van metingen in logische categorieën (zodat inzichtelijk wordt wat het risico is op vaataandoeningen of hoe de medicijnen verdragen worden) zou de zelfmonitoring nog overzichtelijker maken.
Reacties
Happi is beschikbaar sinds september 2016. Er zijn nog geen recensies over de app verschenen.
Gebruiker
Guiden bevat handige hulpmiddelen, zoals een pilreminder en een opnamefunctie waarmee je het consult naderhand nog eens kunt terugluisteren. Bovendien is alle informatie die van belang is overzichtelijk bij de hand en wordt voorkomen dat mensen op internet verouderde of foutieve informatie lezen.
Dankzij Happi hoeven patiënten de bloeduitslagen niet meer in een schriftje te noteren of om een uitdraai te vragen. Ik merk ook datde grafiekjes die Happi laat zien, motiverend werken. De meeste patiënten zijn enthousiast over de mogelijkheden, ook mensen van wie ik het niet had verwacht. Een Iraanse patiënte reageerde met: ‘Welkom in de 21ste eeuw!’ Tegelijkertijd realiseer ik me dat zo’n app niet voor iedereen een goed idee is. Als het monitoren ‘moeten’ wordt of stress oplevert, dan kun je het beter niet doen.”
Praktische informatie
Bruikbaar op Android, iOS
Prijs gratis
Ontwikkeld door infectieziektenteam UMC Utrecht
Meer informatie happiapp.nl