HCV Therapy Selector

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: Nout Steenkamp

 

Wat?

HCV is een chronische virusinfectie van de lever, ook wel bekend als hepatitis C. Deze infectie wordt veroorzaakt door direct bloed-bloedcontact, vroeger door bloedtransfusies voordat men op het virus testte, nu vooral door besmette naalden bij intraveneus drugsgebruik (westerse landen) of onvoldoende hygiënische medische zorg (in ontwikkelingslanden). Er lijden wereldwijd 70 miljoen mensen aan HCV, waaraan 20.000 tot 30.000 in Nederland.

De leverschade waarmee de aandoening gepaard gaat, wordt vaak pas na jaren opgemerkt. Op de lange termijn kan de infectie leiden tot leverkanker of leverfalen. In Nederland overlijden enkele honderden mensen per jaar aan chronische hepatitis C.

Sinds enkele jaren zijn er medicatiecombinaties waarmee hepatitis C kan worden genezen. De app HCV Therapy Selector geeft binnen een minuut een overzicht van de behandelopties voor een specifieke patiënt, toegespitst op vier patiëntkenmerken: HCV-type, eerdere behandelingsgeschiedenis, genotype en cirrosestadium. Na de desktopversie is er nu een app. Beide zijn ontwikkeld door emeritus-hoogleraar Solko Schalm, in samenwerking met Erasmus MC en het bedrijf ExpertDoc.

Voor wie?

Internist-infectiologen en MDL-artsen.

Plus- en minpunten

Met HCV Therapy Selector kunnen arts en patiënt tot een goed onderbouwde en het best bij de patiënt passende behandeling komen, gebaseerd op evidence uit de medische literatuur. De app geeft informatie over de kans op genezing en een oordeel over de kwaliteit van de onderliggende studie. In de app is het abstract te zien van de onderliggende literatuur en er is een link naar het desbetreffende artikel in PubMed. De app werkt uiterst simpel en snel. Internetverbinding is een vereiste.

Reacties

Reviews in de appstores zijn hoog, maar het aantal beoordelaars is beperkt.

Gebruiker

Naam Mark Claassen (40)
Beroep internist-infectioloog
Werkplek Rijnstate ziekenhuis (Arnhem)

“Hepatitis C is de eerste grote virusinfectie die we met de juiste medicatie volledig de nek kunnen omdraaien. Dat komt doordat het virus zich niet in ons erfelijk materiaal inbouwt, wat hiv wel doet. Daarom kunnen we hiv op dit moment alleen onderdrukken.

Gezien het relatief hoge aantal patiënten dat eraan overlijdt, is hepatitis C een groot probleem, waar te weinig aandacht voor bestaat. Gelukkig zijn er veel therapieopties voor mensen met chronische hepatitis C, waardoor we op papier vrijwel iedereen kunnen genezen. Ik ken de opties niet allemaal uit mijn hoofd. De app HCV Therapy Selector helpt bij de therapiekeuze door de behandelopties voor een specifieke patiënt op een rijtje te zetten. Ik hoef alleen maar vier karakteristieken in te vullen op basis van de labuitslagen en zie per therapieoptie meteen de succeskansen.

Ik gebruik de app vrijwel dagelijks, voorafgaand aan het bezoek van een patiënt aan de poli. Of als ik met een verpleegkundig specialist overleg over een specifieke casus.”

Praktische informatie

  • Bruikbaar op Android, iOS
  • Prijs gratis
  • Ontwikkeld door initiatiefnemer prof. dr. Solko Schalm, uitvoering door ExpertDoc
  • Meer informatie liverdoc.nl/hcvts-app

Delen