Heel even maar
Zorgverzekeraar Menzis riep ‘Boe’ en iedereen in apothekersland schrok. Heel even toch tenminste. Apothekers moeten deelnemen aan het landelijk schakelpunt om een contract te kunnen krijgen, stelde de zorgverzekeraar. Ook moest ten minste 15 procent van de verzekerden in het LSP zijn opgenomen.
Het nieuwsbericht over de brief die Menzis naar de apothekers stuurde, leidde op farmaactueel.nl, in no time tot veertien reacties. Toegegeven, acht daarvan kwamen van mijn favoriete reageerder A.N.H. Jansen, maar ze logen er niet om. Apotheker Meijer uit Apeldoorn schreef zelfs: ‘Tijd voor Kamervragen lijkt mij.”
Zo ver zal het niet komen, want Menzis trok de keutel nog dezelfde middag in. Er komt een nieuwe versie van het contract, beloofde woordvoerder Michael Verheul, en daarin zal het LSP geen onderdeel meer zijn. Begrijpelijk, want deelname van de verzekerde aan het LSP is vrijwillig, er is bewust gekozen voor een opt-in. Bovendien had Menzis lering kunnen trekken uit wat er in 2012 gebeurde toen de zorgverzekeraars deelname aan het LSP in het contract wilden opnemen. Ik snap best dat ze het probeerden, maar ook toen al werd duidelijk dat dit niet de aangewezen weg was om het LSP op te stoten in de vaart der volkeren.
Hoe nu verder? “We zien het liefst dat apothekers zelf wel aangemeld zijn”, aldus Verheul. “We zullen het bespreken in de regionale werkgroepen.” Dat is slimmer inderdaad. Een aai werkt beter dan een mep.
2 reacties
Waarom vindt Menzis het niet belangrijk dat zijn verplicht verzekerden zijn aangemeld bij het LSP/EPD?
Waarom zet Menzis deze voorwaarde niet in haar aanbod ziektekostenpolis 2015? Dat is toch een enorme kwaliteitsslag voor Menzis? De andere verzekeraars kunnen daar eerst in 2016 op reageren.
Dan komen Menzis verzekerden zich toch massaal melden bij zorgaanbieders die zich dan ook moeten aanmelden bij dit LSP/EPD. Allemaal vrijwillig. Conform de eisen van de Volksvertegenwoordiging, de Wetgever.
“We zullen het bespreken in de regionale werkgroepen”
Dat is geen aai over de bol van de apothekers in het kerngebied van Menzis. Wel eens geaaid door een Haai? Het vel is al over de oren getrokken door deze Haai, aanbod 2015 is al binnen: volgens Menzis hangt er nog een oorlelletje los en dat moet eraf.
Wegens schrappen van art 13 Zvw kan een zorgaanbieder zich aansluiten bij dit LSP/EPD maar heeft daar niets aan zonder een contract met een verzekeraar.
Een verzekerde daarentegen wel. Die heeft zich aangemeld en Menzis zorgt voor contractering van voldoende zorg, functioneel omschreven, voor haar verzekerden.
Menzis zorgt daarbij voor 1 jarige installatie van software en UZI passen. Zo kan Menzis zorgen voor optimale zorg middels het zo door haar gewenste LSP/EPD en dat op volledig vrijwillige basis.
En Menzis kan als geen ander onderhandelen met de leveranciers van al die software en hardware. UZI pas van 600 euro? Dat kan goedkoper. Zegt Menzis. CZ heeft ze in China al gezien voor 25 eurocent. Per 100.
De vrijwillige aanmelding laten lopen via de ziektekostenpolissen heeft zo zijn voordelen.
Waarom doen de verzekeraars dat dan niet?
anh jansen
1 mei 2014 / 13:08Deel dit artikel
http://www.nza.nl/104107/138040/Verdiepend_onderzoek_Naleving_acceptatieplicht_door_zorgverzekeraars.pdf
FvW kijkt de verkeerde kant op. Wat de NZa nu beschrijft, na een zeer diepgaand onderzoek, is werkelijk Boe roepen door de gezamenlijke verzekeraars, onder leiding van ZN tegen de politiek, tegen de toezichthouders en tegen de burgers van dit land.
En bedenk dat met schrappen van art 13 en combinatie van acceptatie plicht met afschaffing van ex poste verevening de verzekeraars zullen blijven zoeken naar mogelijkheden om Boe te blijven roepen; Boe tegen de politiek.
De Minister stelt in Kamerdebatten dat risico selectie geoorloofd is in kader van zoeken naar de Balans tussen toegankelijkheid en betaalbaarheid. Het systeemmodel Zorgstelsel is een sport tussen twee kampen over de ruggen van de burgers van dit land heen.
De spelers; Enerzijds de politiek en ambtenarij met als spits de NZa en anderzijds de ZN/ZN-leden. Waarbij de spits bevelen krijgt van de coach; de Minister.
De ‘body count’ aan burgers wordt de indicatie voor de acceptatie graad van de Balans tussen toegankelijkheid en betaalbaarheid.
In dit land loopt de levensverwachting van 65 plussers ondertussen terug sinds 2006 in vergelijking met omliggende landen.
Ab Klink op Youtube; ‘dit zorgstelsel kan niet werken, we moeten stoppen met deze onzin’. Ab Klink als boe roeper of als blaffer tegen de maan?
Waar is Ab Klink gebleven sinds zijn uitspraken?
ANH Jansen
1 mei 2014 / 14:28