Heel even maar

Zorgverzekeraar Menzis riep ‘Boe’ en iedereen in apothekersland schrok. Heel even toch tenminste. Apothekers moeten deelnemen aan het landelijk schakelpunt om een contract te kunnen krijgen, stelde de zorgverzekeraar. Ook moest ten minste 15 procent van de verzekerden in het LSP zijn opgenomen.

Het nieuwsbericht over de brief die Menzis naar de apothekers stuurde, leidde op farmaactueel.nl, in no time tot veertien reacties. Toegegeven, acht daarvan kwamen van mijn favoriete reageerder A.N.H. Jansen, maar ze logen er niet om. Apotheker Meijer uit Apeldoorn schreef zelfs: ‘Tijd voor Kamervragen lijkt mij.”

Zo ver zal het niet komen, want Menzis trok de keutel nog dezelfde middag in. Er komt een nieuwe versie van het contract, beloofde woordvoerder Michael Verheul, en daarin zal het LSP geen onderdeel meer zijn. Begrijpelijk, want deelname van de verzekerde aan het LSP is vrijwillig, er is bewust gekozen voor een opt-in. Bovendien had Menzis lering kunnen trekken uit wat er in 2012 gebeurde toen de zorgverzekeraars deelname aan het LSP in het contract wilden opnemen. Ik snap best dat ze het probeerden, maar ook toen al werd duidelijk dat dit niet de aangewezen weg was om het LSP op te stoten in de vaart der volkeren.

Hoe nu verder? “We zien het liefst dat apothekers zelf wel aangemeld zijn”, aldus Verheul. “We zullen het bespreken in de regionale werkgroepen.” Dat is slimmer inderdaad. Een aai werkt beter dan een mep.

Delen