Heel jammer

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Een paar maanden geleden stelde minister Edith Schippers nog dat de premie voor de basis zorgverzekering 2017 hooguit € 3,50 zou stijgen. Toen DSW vervolgens bekendmaakte dat het de premie met maar liefst € 9,25 verhoogde zei Schippers aanvankelijk niet te willen reageren omdat ze wilde afwachten tot alle premies bekend waren. Vervolgens reageerde ze toch weer wel om uit te leggen dat zorgverzekeraars een buffer moeten hebben voor slechte tijden, maar niet meer geld achter de hand moeten houden dan nodig is.

Daarna ging even de rem eraf en erkende ze dat er een ‘mogelijk verschil’ bestaat tussen de raming en de uiteindelijke zorgpremie, maar dat de zorgverzekeraars over voldoende reserves beschikken om de premies betaalbaar te houden. En nu alle premies bekend zijn – en haar ongetwijfeld een beetje tegenvallen – zegt ze het ‘heel jammer’ te vinden dat de premies ‘een stuk hoger uitvallen dan gedacht’. Let op de woordkeus: er staat dus ‘dan gedacht’ en niet ‘dan ik had gedacht’. De afstand die dit creëert tot haar eerdere uitlatingen is vast niet toevallig. En ze onderstreept die nog eens door te benadrukken dat niet zij, maar de zorgverzekeraars zelf de premie bepalen.

“Het getuigt van een enorme taalbeheersing om soms helemaal niets te zeggen”

Helemaal waar. Maar als je nu minister bent, en dus heel goed weet dat je het hier over een onderwerp hebt waarover je geen controle hebt, waarom doe je dan toch al die uitspraken? Onwillekeurig kwam me die prachtige zin van Godfried Bomans voor de geest: “Het getuigt van een enorme taalbeheersing om soms helemaal niets te zeggen.” Wat mis ik die man.

3 Reacties Reageer zelf

 1. Ivo Knotnerus
  Geplaatst op 21 november 2016 om 13:02 | Permalink

  Frank, de minister moet in het kader van de begrotingsvoorbereiding de “rekenpremie” vaststellen. Haar eigen inschatting om mede op basis daarvan oa naar de werkgeverspremie Zvw en de rijksbijdrage minderjarige verzekerden toe te kunnen rekenen. Die dingen lopen vooruit op de premievaststelling door de verzekeraars.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 21 november 2016 om 13:11 | Permalink

  Dat weet ik ook wel Ivo. Maar het is met name de wijze waarop ze eerst wel, dan weer niet, dan weer wel over het onderwerp communiceerde die mij aanzette tot dit blog. Het heeft iets tragikomisch.

 3. G K Mitrasing
  Geplaatst op 21 november 2016 om 14:58 | Permalink

  Paul Schnabel zei het al als SCP-baas: “Het ministerie van VWS heeft geen verstand van begroten…” Dat is wrs het meest naïeve standpunt die wellicht dicht tegen de werkelijkheid aan zit maar je kunt bewust politiek bedrijven door met andere getallen te komen omdat het je dan beter past in het bredere kader van de begrotingen.
  Iedereen blij met de papieren werkelijkheid van Prinsjesdag, koopkrachtstijging op papier, hiep hoi..
  Juichen maar.