Help! Ik moet naar de wc…

Glimmend sanitair en een toilet dat altijd fris ruikt. Bij je ouders ben je vast niet anders gewend. Maar is het sanitair van studentenhuizen nou echt zo vies of valt het wel mee? Twee studenten vertellen.   

aas03-2016p028Tekst: Jana Simmelink | Beeld: Shutterstock

“Als het ergens vies is, is het wel in mijn studentenhuis. Je went eraan dat mensen niet bij je willen douchen en als het echt moet, dan liever met slippers aan. Ik heb meer waardering voor luxe als ik weer eens bij mijn ouders ben”, vertelt Peter (21) lachend. Hij woont sinds drie jaar in een studentenhuis in Enschede, waar hij technische geneeskunde studeerde. Hij heeft net zijn bachelor gehaald en neemt nu een tussenjaar. Peter woont in een verenigingshuis met vijf andere jongens. “In ons huis voelt niemand zich verantwoordelijk voor de schoonmaak. We maken er met z’n allen een teringbende van, maar niemand steekt zijn handen uit de mouwen om even aan de slag te gaan.”

Boete bij kalkaanslag

Dirk (23) studeert geneeskunde in Amsterdam. In de vijf jaar dat hij op zichzelf woont, heeft hij in drie studentenhuizen gewoond. “Na twee maanden heen en weer reizen, kreeg ik een mooie kamer aangeboden in een hotel dat ’s winters de kamers aan studenten verhuurt. Daar was het altijd super schoon en opgeruimd. Je kreeg zelfs een boete als er nog een beetje kalkaanslag op de douchekraan zat.” Na een tijdje verliet Dirk het studentenhotel voor een goedkopere kamer. “In dat huis stond het aanrecht altijd vol vieze pannen, borden, etensresten en bierblikjes. Er liepen muizen rond en de badkamers waren vreselijk smerig. Ik heb nog een poging gedaan een schoonmaakrooster in te voeren, maar ik ben er uiteindelijk toch weggegaan vanwege de rotzooi. Het ergste wat ik heb meegemaakt, was toen er Chinese expat-studenten kwamen wonen. Ze spoelden hun gebruikte wc-papier niet door, maar bewaarden het naast de wc in een grote emmer. Ik heb meerdere keren geprobeerd uit te leggen dat het in Nederland mogelijk is om wc-papier door te spoelen, maar dit hielp niet. Het stonk gelukkig niet, maar ik vond vooral het idee erg vies.”

‘Er hebben mensen brakend uit het raam gehangen omdat ze het urinoir moesten schoonmaken’

Hoewel Peter zijn huis best wel smerig vindt, worden de badkamer en het toilet toch wel schoongemaakt. De reden? “We hebben een puntensysteem in huis: wanneer iemand gekookt heeft, moet hij de pannen afwassen. Doet hij dat niet, dan krijgt hij een punt. Heeft hij twee punten, dan krijgt hij een schoonmaaktaak. En dat betreft vaak het urinoir, de smerigste taak in huis. Er hebben mensen brakend uit het raam gehangen omdat ze het urinoir moesten schoonmaken.”

De ervaringen van deze twee studenten klinken misschien als een horrorverhaal, maar zeker niet alle studenten krijgen dit soort schoonmaakellende voor hun kiezen, vertelt Peter: “Er zijn er genoeg die strenge takenlijsten hebben die elke week worden afgewerkt. Wanneer jij je taak niet hebt gedaan, moet je een krat bier kopen of de taak alsnog doen met een extra taak erbij.”

Toiletpraat

Volgens Peter is er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen als het over ‘toiletpraat’ gaat: “In mijn huis hebben sommige jongens er totaal geen moeite mee om met de deur open uitgebreid op de wc te gaan zitten. Bij mannen is het doen van ‘de boodschap’ geen taboe. Er hangt bij ons ook een lijst met alle soorten ontlastingen die je kunt hebben. Dat soort dingen zal je niet zo snel zien in vrouwenhuizen.”

Ook Dirk ziet het niet als een probleem om een toilet te delen met huisgenoten die hij nauwelijks kent: “Ik heb daar geen last van. Ik deel mijn toilet nu met drie meisjes, we hebben er gewoon lucifers liggen voor de geur en doen er normaal over. Ik heb wel ergere toiletten gezien in mijn leven, op festivals of tijdens het uitgaan, daardoor stel ik ook niet zulke hoge eisen. Het is maar een wc.”

De gouden tip voor een schoon studentenhuis is een heel simpele volgens hem: “Als ik mensen die net aan hun studentenleven beginnen iets mag meegeven, is het wel om duidelijke afspraken te maken over wie wat schoonmaakt en wat daartegenover staat. Dit lijkt vooraf misschien overdreven, maar dit soort afspraken helpen echt als je het huis schoon wilt houden.”
Naschrift: Peter en Dirk wilden liever niet met hun echte naam in dit artikel. Hun namen zijn bij de redactie bekend.

AAS03-2016p028-029

Klik op de afbeelding om dit artikel als pdf te downloaden

Delen