Hero Brinkman for president

De doorberekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het CPB zijn binnen en leiden direct weer tot het liegen met feiten dat we al sinds mensenheugenis van onze politici gewend zijn. Ik moet er toch altijd weer om lachen. Vroeger deed ik dat eens in de vier jaar, maar tegenwoordig blijven kabinetten korter op hun post en lach ik dus vaker. Noem het vooruitgang.

Als het om de zorg gaat, is het lachen de gemiddelde Nederlander inmiddels wel vergaan. Wat de politieke partijen ook aan maatregelen voor de zorg voorstellen, het enige antwoord dat ze van de kiezer krijgen is: “Dat wil ik niet.” Onderzoek onder ruim 28.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel wijst uit dat 79 procent van hen niets wil weten van verhoging van het eigen risico of versobering van het basispakket. Een meerderheid (68 procent) is alleen te vinden voor het plan het eigen risico inkomensafhankelijk te maken. Dat dit niet de ultieme oplossing is om de zorg nu en straks voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, mag duidelijk zijn.

Kortom: de gemiddelde Nederlander wil alles in de zorg bij het oude laten. Hij vindt dat hij overal recht op heeft en dat hij op alle vormen van zorg aanspraak mag blijven maken zonder daarvoor meer te hoeven betalen dan hij nu al doet. De vraag is dan: wie is de eerste politicus die hem wakker maakt uit deze zoete droom? Hero Brinkman in ieder geval niet, want zijn DKP is de partij die het minst gaat snoeien in de zorgkosten. Brinkman for president dan maar? Mwa. Tina Turner zong al eens: “We don’t need another Hero.” Voor mij heeft ze gelijk. Aan een wake-up call hebben we meer.

 

Delen