Het bed opschudden

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De beslissing van Radboudumc om op de afdeling cardio-thoracale chirurgie en cardiologie niet langer het bed centraal te stellen in de behandeling is een logische. We weten immers dat het bed er is om uit te rusten en niet om te herstellen. De spierkracht en het uithoudingsvermogen nemen bij lang liggen af, de hersenactiviteit vermindert en door dit alles wordt het herstel vertraagd. De ‘Beter uit bed’-aanpak draagt dus bij aan kwaliteitsverbetering in patiëntenzorg en het is dan ook goed dat het ziekenhuis heeft besloten om het project verder uit te rollen.

Het bed is er om uit te rusten en niet om te herstellen

Toch is het wel een boeiend nieuwtje, zij het dan een beetje om verkeerde redenen. Het illustreert namelijk hoezeer ziekenhuizen nog gewend zijn om dokter georiënteerd in plaats van patiënt georiënteerd te werken. Het zinnetje uit de berichtgeving ‘Een patiënt in bed is (…) makkelijk vindbaar’ is veelzeggend. Het illustreert hoezeer niet de patiënt centraal staat in de logistiek binnen een ziekenhuis, maar het personeel dat die patiënt de zorg verleent die hij tijdens zijn ziekenhuisopname nodig heeft. Die logistieke keuze is wel heel lean natuurlijk, maar is weinig patiënt- en herstelgericht.

Maar het is deze zin uit de berichtgeving die het meest opvalt: ‘Ook heeft het ziekenhuis belemmeringen om te bewegen weggenomen, zo wordt het gebruik van katheters en infusen zoveel mogelijk geminimaliseerd’. Werd dat dan niet sowieso al gedaan dan? Toepassing van die medische hulpmiddelen is alleen nodig zo lang daartoe een medische noodzaak bestaat en heeft dus op zich niets te maken met de vraag op welke plaats de patiënt zich bevindt.

 

 

3 Reacties Reageer zelf

 1. Maarten Kok
  Geplaatst op 28 juni 2017 om 12:37 | Permalink

  Allemaal waar, Frank…de cultuurverandering alleen al is te waarderen…een mammoettanker keren..groet.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 28 juni 2017 om 12:48 | Permalink

  Helemaal eens Maarten. Ik vind het ook mooi dat Radboudumc dit doet. Goed voorbeeld doet goed volgen hoop ik.

 3. Ties de Kempenaer
  Geplaatst op 29 juni 2017 om 12:22 | Permalink

  Prima blootgelegd dat we in een omgekeerde wereld leven ! De patiënt faciliteert het zorgsysteem en de mensen op de werkvloer faciliteren de ICT .. gelukkig steeds meer initiatieven van de werkvloer .. daar kan geen meetsysteem met zinloze kwalitiets (proces) indicatoren leidend tot drogredeneringen tegenop ! QED hulde !