Het einde van de apotheek

De kogel is door de kerk: de omslag in de openbare farmacie is een feit en begint in Breda. Apotheekketen Mediq schuift daar op naar de supermarkt. Het eerste servicepunt dat Mediq eind deze maand opent in de Jumbo Foodmarkt in Breda is zeven dagen per week open: maandag tot en met zaterdag tot 22.00 uur en ’s zondags tot 17.00 uur. Daar kan geen apotheek tegenop.

En hierbij blijft het niet, want behalve dat de klant in de supermarkt terecht kan voor herhaalmedicatie of een eerste uitgifte, kan hij hier ook voorlichting krijgen over voeding in samenhang met chronische aandoeningen. De supermarkt gaat dit samen met het ziekenhuis in de stad, het Amphia Ziekenhuis, organiseren. Heeft de klant een vraag over zijn medicatie, dan kan hij via een directe telefoonlijn in het servicepunt contact opnemen met de Mediq apotheker in de stad. En Mediq gaat op de winkelvloer ook regelmatig aandacht geven aan actuele gezondheidsthema’s zoals hooikoorts, hoge bloeddruk of diabetes.

Op de website van Mediq lezen we bij ‘trends, missie en strategie’: “De motivatie om betere zorg te leveren inspireert tot innovatie. Innovatie betekent voor ons het vinden van nieuwe manieren om onze klanten met steeds betere zorg te bedienen.”

Net als Loek Winter, die recent in FarmaMagazine opmerkte dat de apotheek alleen maar een stapel stenen is waaraan je niets hebt, beseft dus ook Mediq dat die apotheek voor het bieden van steeds betere zorg helemaal niet nodig is. Daarmee blijft welbeschouwd nog maar één vraag over: als dit concept succesvol is en dus landelijk wordt uitgerold, hoeveel apothekers heeft ons land dan nog nodig?

Delen