Het gaat niet om geld
De vraag naar zorg zal de komende jaren toenemen met 3,5 procent. In het Hoofdlijnenakkoord is voor de ziekenhuizen een jaarlijkse groei met 1 procent afgesproken. En dus staan de investeringen in ziekenhuizen onder druk, stelt Yvonne van Rooy, voorzitter van NVZ vereniging van ziekenhuizen. Onzin natuurlijk, want hiermee stelt ze feitelijk dat ‘zorg’ en ‘ziekenhuizen’ synoniemen zijn. Alsof niet heel veel zorg buiten de ziekenhuizen wordt geboden, en alsof het niet de bedoeling is dat de zorg zo veel mogelijk verschuift van de tweede naar de eerste lijn. In het licht hiervan is ook haar opmerking dat verdere afname van ziekenhuisgroei niet realistisch is, op zijn minst moeilijk verdedigbaar.
[Tweet “‘Anders dan Van Rooy @nvzziekenhuizen stelt, zijn ‘zorg ‘ en ‘ziekenhuis’ niet synoniem'”]
De ziekenhuizen willen mee met de mogelijkheden die de digitale wereld biedt, stelt Van Rooij. “Investeringen op het gebied van eHealth zijn daarom van groot belang.” Helemaal waar. Maar zoals het ministerie van VWS eerder dit jaar al stelde in een gelijknamige brochure is eHealth zoveel meer dan alleen techniek. Die techniek is er grotendeels al en zit bij iedereen in de broekzak. Daarin hoef je dus als ziekenhuis niet zo gigantisch te investeren. Je moet er vooral gebruik van gaan maken op een manier waar de patiënt wat aan heeft. Zodanig dus dat die patiënt zo weinig mogelijk in het ziekenhuis hoeft te komen. Nederland loopt hierin zoals we weten internationaal gezien behoorlijk achter. Maar dat is nog geen reden om te zeggen dat je als ziekenhuizen meer geld nodig hebt.
2 reacties
Zorgkosten verlagen? Alle maatschappen in een ziekenhuis laten ontbinden. Artsen en specialisten gewoon net als elke werkende mens onderbrengen onder een CAO. Kennis in een vrij hoge positie in het UMC welke zegt “je wilt niet weten wat er hier allemaal gebeurt”, nee voor de gemoedsrust wil ik dit inderdaad niet weten. De gehele medische industrie is zo rot als een mispel, heeft er niets mee te maken dat de zorg op zich zelf van hoogstaande kwaliteit is.
J. Groothuis
25 september 2016 / 11:00Het lijkt mij wat ver gaan om te stellen dat de hele medische wereld zo verrot is als een mispel. Van iedereen die in de zorg werkt heeft ongetwijfeld het overgrote merendeel de intrinsieke behoefte om dit goed te doen en ten dienste van de patiënten of cliënten.
Ook denk ik niet dat de oplossing “alle medisch specialisten in loondienst” alle nu bestaande problemen in de zorg oplost. Net zo min als dat een Nationaal Zorgfonds die ultieme oplossing gaat bieden. Wat niet wegneemt dat discussie over wat nodig is om het stelsel beter te laten functioneren noodzakelijk is. Afgaan op één verhaal van een niet met naam genoemde hooggeplaatste persoon in een niet met naam geduid UMC is daarbij niet constructief.
Frank van Wijck
25 september 2016 / 12:21