Het gevoel van urologie

Het is zaterdagochtend, half tien. Normaal zou ik nog slapen, bijkomen van een week co-schappen. Maar vandaag ga ik naar de KNMG Carrièrebeurs. Over een paar maanden ben ik tenslotte écht dokter. Ik moet een specialisme kiezen.

Mijn eerste stop is een workshop solliciteren. We krijgen tips voor de sollicitatiebrief en -gesprek. Alles goed en wel, maar natuurlijk heb ik niets aan die kennis als ik niet weet wáár ik wil solliciteren.

Direct na de workshop spoed ik me dus naar ‘het opleidingenplein’, waar alle vervolgspecialismen verzameld zijn. De eerste AIOS die mij aanspreekt, is klinisch chemicus. Ik zie mezelf niet bepaald als laborante, maar luisteren kan geen kwaad. In ieder geval kan ik proberen te raden hoeveel EDTA-buizen er in de plastic container zitten, die op het standje staat, om kans te maken op een theaterbon.

Zo zijn er meer wedstrijdjes en gadgets te vinden. De klinisch geriaters hebben een pak om je te laten ervaren hoe het is om ‘oud’ te zijn, de anaesthesisten allerlei protheses om ATLS en intubaties te oefenen.

Verder worden er natuurlijk veel pennen uitgedeeld (een aangename afwisseling, aangezien specialisten er steeds weer met de mijne vandoor gaan). De artsen van het UWV bieden USB-sticks aan in de vorm van doktertjes, maar daarvoor moet je wel je e-mailadres achterlaten. Sowieso lijkt de hipheid van de gadgets omgekeerd evenredig gerelateerd aan de populariteit van het vakgebied.

Met een tas vol hebbedingetjes, maar nog evenveel vragen in mijn hoofd kom ik weer naar buiten. Gelukkig kan ik daar dan toch hét antwoord vinden: bij madame Esculapi, de waarzegster die onder een roze klamboe mijn toekomstige specialisme voorspelt.

Ik heb juist van de AIOS interne gehoord dat ik bij het maken van een keuze vooral naar mijn gevoel moet luisteren, dus wie weet…

‘Je gevoel zegt urologie,’ vertelt madame Esculapi.

Urologen. Ik heb ze niet gezien op het opleidingenplein, noch zou ik echt in hen geïnteresseerd zijn, als ze er wel waren. Toch bedank ik de waarzegster hartelijk voor haar raad. Ik heb in ieder geval vandaag het gevoel gekregen dat het wel goed komt, wat ik ook kies.

Delen