Het kan wel

Daar was hij weer, de “Het kan niet zo zijn…”-uitspraak. Oncoloog Hanneke van Laarhoven van het AMC zei dit afgelopen zondag in het NOS Journaal. De aanleiding was het gegeven dat ziekenhuizen steeds vaker patiënten voor dure geneesmiddelen doorsturen naar de academische centra. Het AMC begint nu zulke patiënten te weigeren, omdat het geen geld heeft voor hun behandeling. Ter illustratie werden we geïnformeerd over een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van maagkanker dat patiënten gemiddeld zes maanden extra leven geeft.

“Het kan niet zo zijn dat je in de spreekkamer tegenover een patiënt zit en zegt: we hebben het middel en we kunnen het u niet geven vanwege de financiën”, zei Van Laarhoven. “Dat zou niet moeten mogen in een welvarend land als Nederland.” Aan de ene kant ben je dan geneigd te denken: dat gesprek zou de behandelaar ook niet hoeven voeren als we in Nederland duidelijke afspraken hadden over wat een extra gewonnen levensjaar mag kosten, zoals in Engeland. Maar aan de andere kant werpt dit verhaal ook de vraag op of wat Van Laarhoven zegt het enige is wat een behandelaar tegen een patiënt kan zeggen. De behandelaar zou ook kunnen zeggen: “We kunnen u niet meer genezen, we kunnen u hooguit nog enige verlenging bieden. Maar wilt u dat wel? Misschien is het goed als u, voordat u hierover een beslissing neemt, eerst nadenkt over de vraag wat u nog verlangt van het leven. En misschien kan ik u helpen met uw gedachtevorming hierover.”

We weten dat goed geïnformeerde patiënten vaak voor minder radicale behandelingen kiezen en meer nadruk leggen op de kwaliteit van leven. “Het kan niet zo zijn…” is een te gemakkelijke uitweg uit de discussie over de grenzen van het medisch handelen.

Delen