Het kwaad begrijpen

Volgens forensisch psychiater Antoine de Kom is er maar één ding boeiender dan de misdaad: het begrijpen van de dader. Dit vraagt om zorgvuldige reflectie van de indrukken die zowel de cliënt als hijzelf uit hun gesprekken opdoen. Diezelfde manier van omgaan met indrukken vormt ook de basis voor de poëzie die De Kom schrijft.  

 

Antoine de Kom heeft een sabbatical. Niet omdat hij moe of het werken beu was – van beide is geen sprake – maar omdat hij in gesprek wilde met zijn Surinaamse grootvader, die als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog werd gearresteerd door de SD en uiteindelijk is omgekomen. Hij legt uit: “Ik was een roman aan het schrijven over het kwaad en het duister. Halverwege dacht ik: iemand die daar zelf het slachtoffer van is geworden, moet toch weten hoe dat in elkaar steekt. Bovendien is het nu erg lang geleden en is er inmiddels heel veel gebeurd met Nederland én met Suriname. Ik vond dus dat mijn grootvader wel weer eens wat mocht zeggen. Ik doe in dit boek dus alsof hij nog leeft.”

Deze paar zinnetjes schetsen in een notendop de kern van Antoine de Kom. De man die niet alleen naam maakte als forensisch psychiater bij het Pieter Baan Centrum, maar ook als auteur van diverse gedichtenbundels en het boek
Het misdadige brein – over het kwaad in onszelf. De man die door familieverhalen al vroeg werd gegrepen door het menselijk kwaad. En de man die weliswaar in Den Haag geboren werd, maar die toch onverbrekelijke banden heeft met zijn Surinaamse achtergrond. “Een kwart zwart”, noemt hij het zelf.

Lees verder (pdf).

Delen