Het leven doorgemeten

Deze zomer liepen de joggers weer in groten getale onder mijn raam door. Meer dan de helft met een smartphone aan de arm gebonden. Met gps en bewegingssensor wordt zo de sportieve prestatie vastgelegd. Ik deed dat deze zomer ook bij mijn wandelingen in de bergen. De trage bestijgingen, de verwondering bij de gletsjers en de snelle afdalingen het dal in, alles werd minutieus vastgelegd. Ik deed dat met My Tracks, een app van Google; reuze handig ook als u niet meer weet waar u foto’s heeft genomen. In een aantal fotobewerkingsprogramma’s kunt u de gelopen routes gewoon inladen. Bijvoorbeeld in Lightroom.

Het meten van uw activiteiten kan dag en nacht doorgaan. Bijvoorbeeld met Fitbit, een apparaatje in de vorm van een armband of aansteker, dat al uw bewegingen registreert. Via een speciale app kunt u daarna al uw statistieken bekijken. Een alternatief is Bodymedia. Zo kunt u bijvoorbeeld registreren hoe u slaapt. Vroeger gebeurde dat alleen bij mensen met slaapafwijkingen, nu kan het voor de fun. U ziet meteen hoe een paar glazen wijn tot een onrustige nacht leiden.

Zien hoe wijn tot een onrustige nacht leidt

Wie zijn leven in kaart wil brengen, kan simpel beginnen met de gegevens die al ergens op internet staan. De foto’s die u uploadt via Instagram en Facebook verraden uw positie; de gegevens van Twitter en mail laten zien met wie u contact heeft. Als u dat allemaal samenbrengt, ontstaat al een behoorlijk compleet beeld. Dat kan bijvoorbeeld met Trictrac.

Wat zeggen al die gegevens over uw leven? Veel, zo laat de Amerikaanse vormgever Nicholas Felton indrukwekkend zien. Hij maakte een statistisch overzicht van het leven van zijn vader. De jaartallen van zijn boeken, de reisgidsen over nooit bezochte bestemmingen, de ansichtkaarten, zijn schoolcijfers, de mensen op zijn dia’s, de stempels in zijn paspoort; de cijfers vertellen een leven. Het is statistiek die ontroert.

Delen