Hier heb ik pijn
Ons lichaam beschikt over verbluffende mogelijkheden om zichzelf te herstellen. Een wondje, griepje of verrekte spier… Het wordt direct opgemerkt, de diagnose wordt vliegensvlug gesteld en de klus wordt geklaard, al vereist dit soms wel enig geduld. Maar af en toe lijkt het lichaam de weg kwijt en dan heb je de poppen aan het dansen.
Wat moet ik met terugkerende vage knieklachten? Ach, er zijn ergere dingen in ons leven maar leuk is het niet. Ik krijg een tip om de site hierhebikpijn.nl te bezoeken. Mijn huisarts wil liever dat ik de site thuisarts.nl – ‘gemaakt door artsen’ staat er als officieus keurmerk bij – raadpleeg. Maar helaas kom ik hierop weinig te weten over mijn klachten.
De meewarig starende Adam op thuisarts.nl is op de site hierhebikpijn.nl een in zwarte slip gestoken, strak voor zich uitkijkende man, waarop ik even later ook de pijnlijke plek mag aanwijzen. Ik bevind mij blijkbaar op ‘de grootste fysiotherapiewebsite van Nederland’ en word uitgenodigd om een ‘check’ te doen.
Deze ‘check’ begint met negen screeningsvragen die al met ‘nee’ zijn ingevuld, hetgeen in mijn geval kan blijven staan. Na mijn leeftijd te hebben opgegeven, volgen vragen over de klachten en het gewicht. Hierna mag ik aangeven wat voor mij van toepassing is: is mijn cholesterol verhoogd, heb ik HIV, gebruik ik drugs, is er sprake van overmatig alcoholgebruik etc.?
Ik word gelukkig serieus genomen. Met een volgende serie vragen worden de knieklachten nog beter in beeld gebracht. Maar natuurlijk ben ik meer dan louter mijn klachten. Dus moet ik aangeven of ik onder andere last heb van concentratiestoornissen, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht, een afgenomen gezichtsvermogen en/of een gevoeligheid voor temperatuurwisselingen.
Tenslotte word ik aan het werk gezet. Zo mag ik bij mijzelf knietesten doen. Dan volgt de uitslag: ‘Uw score voor degeneratief meniscus letsel is 30%. Dit betekent dat u een matige overeenkomst heeft met deze aandoening.’ Een beetje cryptisch. Ik mag kiezen uit twee opties: ‘Ik denk dat het iets anders is’ (zwart) en ‘Vind een fysio voor deze klachten’ (oranje).
‘Ik denk dat het iets anders is’ leidt mij terug naar vijf andere mogelijke diagnoses. ‘Als geen van de aandoeningen overeenkomen met uw symptomen, deel de uitslag dan eenvoudig online met een fysiotherapeut in de buurt voor advies op maat.’ Geduldig afwachten mag blijkbaar niet. Eigenlijk is er in mijn geval maar één optie: mij tot de fysiotherapeut wenden.
Het wordt me gemakkelijk gemaakt. Ik krijg direct een lijst van ‘gekwalificeerde praktijken voor fysiotherapie’ voorgeschoteld. Nadat de postcode is ingevuld, blijven er binnen een straal van bijna 23 kilometer welgeteld 20 over. Nog één klik en ik kan direct een afspraak maken. Maar ik hoop dat mijn lichaam zelf de weg naar herstel terugvindt. En anders wordt het toch de huisarts.
Naschrift:
Omdat ik benieuwd was of de ‘check’ toch zou kunnen leiden tot de optie ‘uw klacht zal vrijwel zeker uit zichzelf overgaan’ deed ik mijzelf voor als kerngezonde twintiger met sinds één dag lichte pijn laag in de rug zonder uitstraling of iets verontrustends. Ik kreeg het advies om voor € 59,99 (incl. BTW) het door ‘onze gespecialiseerde fysiotherapeuten’ ontwikkelde ‘Oefenprogramma Lage Rugklachten’ aan te schaffen.