Hippocrates huilt
De Patiëntveiligheid Award 2012 gaat naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Door gerichte maatregelen te nemen in het kader van het Veiligheidsmanagementsysteem werd het aantal medicatiefouten op de chirurgieafdeling met 32 procent teruggebracht. Een mooi resultaat.
Vindt u? Ik niet. Net zoals ik niet vrolijk word van het idee uit het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg om gele en rode kaarten uit te delen aan zorgprofessionals die de hygiëneregels niet voldoende in acht nemen en dus de patiëntveiligheid in gevaar brengen.
Waarom word ik ook hier niet blij van? Omdat ik een geheugen heb. Ik schrijf nu bijna 25 jaar over de gezondheidszorg, en zorgprofessionals die de hygiëneregels aan hun laars lappen vormden een van de eerste onderwerpen waaraan ik mij journalistiek de tanden mocht scherpen. Ik herinner me nóg wat een ziekenhuishygiënist toen – een beetje zuur – tegen me zei: “We zijn altijd blij met een forse uitbraak van een ziekenhuisbacterie, want dan hebben we weer even de aandacht van de dokters en de verpleegkundigen.” Met andere woorden: een intrinsieke behoefte bij die dokters en verpleegkundigen om de hygiëneregels na te leven ontbreekt. Dat zou geen reden voor een gele of rode kaart moeten zijn, maar voor ontslag op staande voet.
Ook medicatiefouten zijn een verre van nieuw gegeven. En als het Catharina Ziekenhuis nu voor het terugdringen daarvan gebruik had gemaakt van een softwaretoepassing, een systeem of een apparaat die tot voor kort niet bestonden, dan had ik gezegd: hulde. Maar het heeft gewoon gekozen voor goed opletten bij de overdracht. Voor communicatie en je hersens gebruiken dus. Zo oud als de weg naar Kralingen. Goed dat het gebeurt hoor, en terecht dat het Catharina Ziekenhuis het doet. Maar met de eed van Hippocrates in het achterhoofd is het schandalig dat je er een prijs mee kunt winnen.
7 reacties
Ha Frank, ik deel je visie. Fijn voor het ziekenhuis dat zij de prijs winnen met de softwareoplossing en de resultaten maar ik vind het een blamage aan de beroepsgroep verpleegkundigen en artsen dat we nog steeds op de werkplekken bijscholing moeten geven voor in het herkennen van een delier, het voorkomen van decubitus, het klaarzetten en delen van medicatie naar nivo helpende en ondervoeding en medicatieveiligheid.
Ik heb 24 jaar ervaring als RvT en Commisarisbestuurder en voorzitter patientenvereniging in de zorg en ben nu (om mijn verpleegkundige titel te behouden) terug op de werkvloer.
Op z’n zachtst gezegd “ik kijk mijn ogen uit 🙁 “.
Met uitzondering van de goede zorgprofs, maar die zijn helaas op één hand te tellen…
Hartelijke groet,
Caren Kunst
Caren Kunst
19 november 2012 / 10:10Helemaal met je eens Caren. Uit de reacties die ik via Twitter krijg, lees ik ook overwegend verbazing over een dergelijke prijs. En heel leuk: het vakblad Nursing heeft onder de lezers (verpleegkundigen) de vraag uitgezet wat zij vinden van dit onderwerp. Ik ben benieuwd naar de reacties.
Frank van Wijck
19 november 2012 / 10:48Natuurlijk moet het beter met patiëntveiligheid. Maar de toegekende prijs laat juist zien waar de schoen wringt en wat eraaan te doen is. Lees mijn reactie waarom deze prijs de juiste is: http://marcobrugmans.blogspot.nl/2012/11/patientveiligheid-technologie-als.html
Marco Brugmans
19 november 2012 / 11:53De schoen wringt op het punt van de focus op patiëntveiligheid. Die moet tot de basiszorg behoren. “First do no harm”. Voor iets wat basaal is, horen geen prijzen uitgereikt te worden. Het uitgangspunt zou juist moeten zijn: je werkt hier (patiënt)veilig of je werkt hier niet.
Frank van Wijck
19 november 2012 / 13:18FvW is een fan van ‘Allo, ‘allo. “Listen carefully, I will tell you only once”.
Gaat niet op. Zelfs de benchmark der ziekenhuizen/groepspraktijken, Mayo Clinic, heeft een team hygiëne experts die dagelijks alle collegae nalopen op naleving van de hygiëne voorschriften. En om zo collegiaal voortijdig in te grijpen om vermijdbare infecties te voorkomen. Zelfs Mayo Clinic kent dan ook vermijdbare infecties al worden deze uitgedrukt in 10den van promillen. En Mayo Clinic beseft dan ook dat nog immer teveel is; doel is nul!
Kom daar in Nederland eens om? 74.000 mensen per jaar krijgen onnodig, vermijdbaar, lijnsepsis en 1.700 mensen overlijden hierdoor onnodig en volgens A Klink is dat een onderrapportage. Zie zijn Oratie bij de VU.
Onbewust onbekwaam, bewust onbekwaam, bewust bekwaam en ultieme doel is onbewust bekwaam.
Wordt alleen bereikt door herhaling van zetten en opvoeden door educatie en begeleiding. En continue. Het is niet anders.
Niets menselijks is de arts/verpleegkundige/e.d. vreemd.
Voor niet naleving van de protocollen/voorschriften geldt geen excuus en daarom tactvolle correctie; iedere keer weer.
Waarom rijden we te hard? Rijden we door rood licht? Lopen we door rode voetgangerslicht? Is 15% van de geldomloop zwart?
Waarom hebben we 30 meter wetgeving? Waarom is de Zvw? De wmg? Waarom al die contracten met allerlei sancties, controle mechanismen, malussen e.d. als het ook kan door het eenmaal te zeggen? Het is toch allemaal basaal; je werk goed doen? De intrinsieke goedheid van de zorgaanbieder/verlener?
‘Allo, ‘allo?
ANH Jansen
19 november 2012 / 22:43En wat zegt nu 32% vermindering? Hoeveel patienten per honderd lijden nu nog steeds onder de gebrekkinge kwaliteit van de zorg in de NL ziekenhuizen? Hoeveel mensen per honderd overleven de behandeling door deze Brabantse chirurgen niet?
Het onder de pet houden van absolute cijfers is een favoriete hobby van de bestuurders en medici in dit land. Ook relatieve cijfers komen nu niet naar buiten;
Hier Skipr:
NVZ en NFU publiceren sterftecijfers 2011 niet
De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) publiceren dit jaar geen lijst met sterftecijfers van ziekenhuizen. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de integrale lijst voor het eerst openbaar werd gemaakt. De afspraak is dat de 77 ziekenhuizen waar de HSMR cijfers van berekend konden worden, deze zelf in het vierde kwartaal van 2012 publiceren.
(Advertentie)HSMR (Hospital Standerdized Mortality Ratio) is een indicator met betrekking tot het sterftecijfer van ziekenhuizen. Bij het HSMR-cijfer is rekening gehouden met de aantallen en soorten patiënten die in een ziekenhuis liggen. Het ene ziekenhuis heeft meer patiënten met levensbedreigende ziekten dan het andere en ook de complexiteit van de patiënten verschilt. Een score van 100 staat gelijk aan het landelijk gemiddelde. Ziekenhuizen die tussen de 90 en 110 scoren hebben een gemiddeld sterftecijfer. Het HSMR cijfer wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Variatie
De HSMR van de Nederlandse ziekenhuizen varieert in 2011 van 61 tot 146. Het ziekenhuis met de score van 61 is het Martini Ziekenhuis in Groningen. Welk ziekenhuis het sterftecijfer 146 heeft behaald is nog niet bekend. In 2010 varieerde het sterftecijfer van 59 voor het Martini Ziekenhuis tot 129 voor ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen. Niet geschikt
De NVZ stelt dat HSMR nog altijd niet geschikt is om ziekenhuizen onderling met elkaar te vergelijken. Een centrale publicatie van een totaaloverzicht zou ten onrechte vergelijking in de hand werken. De NVZ stelt dat het zichtbaar maken van de kwaliteit van zorg een taak is van de ziekenhuizen zelf. Ziekenhuizen zijn overigens niet verplicht om de HSMR-cijfers 2011 te publiceren.
Brondata
Het CBS heeft voor 77 ziekenhuizen een HSMR-cijfer over 2011 kunnen berekenen. Dit betekent dat er nog altijd een aantal ziekenhuizen zijn waarvan het sterftecijfer niet berekend kan worden, omdat de brondata nog altijd niet van voldoende kwaliteit is. Een woordvoerder van de NVZ stelt dat de registratieverschillen niet binnen een jaar te verbeteren zijn. “De ziekenhuizen zijn wel bezig om de broninformatie uniform te krijgen.”
Stap terug
Wilna Wind, directeur van Patiëntenfederatie NPCF, vindt het merkwaardig dat de lijst niet als geheel gepubliceerd wordt. “In feite is dit een stap terug in de transparantie van de Nederlandse ziekenhuizen, terwijl het eigenlijk noodzakelijk is om een aantal stappen vooruit te nemen. Daarbij is het zorgelijk en niet okee dat er nog steeds een aantal ziekenhuizen zijn die hun data niet op orde hebben. Wij gaan contact opnemen met de NVZ en de NFU en willen hierover met ze om de tafel.”
—Kijk eens naar de USA en UK hoe men daar omgaat met de data; de patient staat daar werkelijk centraal en niet de organisatie.
Benchmark is Mayo Clinic. Gooit absolute cijfers op het internet en zet zo de eigen organisatie onder druk om het nog beter te doen!
Niemand wil immers de slechtste chirurg of verpleegkundige zijn van een organisatie, een ziekenhuis of een land.
A Klink in zijn Oratie tbv VU Amsterdam: 74.000 mensen krijgen in Nederland onnodig en vermijdbaar een lijnsepsis. 2.000 mensen overlijden daaraan. Vermijdbaar en onnodig. Volgens A Klink is er sprake van onderrapportage!
En dan komen met een prijs voor een relatieve afname van in het aantal fouten?
Dan heb je toch iets niet goed begrepen.
ANH Jansen
21 november 2012 / 19:49Ik trek het onderwerp “Hippocrates” maar even wat breder.
Ook ik heb de Eed afgelegd.
Een belangrijke passage vind ik de volgende:
“Al hetgeen mij ter kennis komt in de uitoefening van mijn beroep of in het dagelijks verkeer met
mensen en dat niet behoort te worden rondverteld, zal ik geheim houden en niemand openbaren” .
De huidige opzet van het LSP/ Zorginfrastructuur acht ik in strijd met mijn belofte.
Tot mijn verbijstering is mijn “belangenbehartiger” ( LHV) dusdanig diep gezonken ( of is het murw gebeukt door Schippers en NMa? ) dat zij akkoord is met het feit dat ik mijn praktijk neer moet leggen als ik niet meedoe aan de onveilige Zorginfrastructuur.
Treurig.
E.Kriek
23 november 2012 / 18:33