Hoe nu verder?

‘De enquête maakt voor het eerst in harde cijfers duidelijk hoe hoog de druk op de huisartsenzorg in de regio is’, stelt het nieuwsbericht van Eindhovens Dagblad over de dreigende kaalslag onder huisartsen in die regio.

Het is goed dat een onderzoek is gehouden onder de 111 huisartspraktijken in Zuidoost-Brabant. En de uitkomst daarvan – dat twintig procent van de huisartsen binnen vijf jaar wil stoppen en dat de opvolgers niet voor het oprapen liggen – legt de vinger expliciet op de zere plek. Maar dit probleem doet zich niet alleen in deze regio van ons land voor. En ook in Brabant zelf is al langer bekend dat continuïteit in huisartsenzorg een probleem is. Niet alleen dreigend voor de nabije toekomst trouwens, maar ook nu al concreet bestaand.

Er zijn interessantere – en voor de mensen die een huisarts zoeken – actuelere vragen om te beantwoorden

Het samenwerkingsverband HuisartsenBrainport, dat opdracht heeft gegeven tot het onderzoek naar de arbeidsmarkt, heeft nu weliswaar de feiten op een rijtje, maar in feite kende iedereen die al. Ook de huisartsen die de opdracht hebben gegeven, zullen echt niet verrast zijn door de uitkomsten.

De kern, als we het even platslaan: jonge huisartsen willen niet zulke lange werkweken maken als hun oudere collega’s, en werken als waarnemer is een prima manier om aan die behoefte invulling te geven en toch voldoende te verdienen. Dat weten we. Wat doen de huisartsen in de Brainport-regio eraan? En in de rest van het land? En hun beroepsvereniging? En de beleidsmakers? Er zijn interessantere – en voor de mensen die een huisarts zoeken – actuelere vragen om te beantwoorden dan met deze enquête is gedaan.

Delen