Hogere hypotheekrente

Johan, dierenarts, is al langer op zoek naar een koopwoning. Begin vorig jaar heeft hij laten berekenen wat hij maximaal zou kunnen lenen. Dit jaar vond hij eindelijk een woning die binnen zijn budget viel. Johan heeft dan ook gelijk een bod gedaan. De teleurstelling was groot toen bleek dat hij nu minder kon lenen dan destijds was berekend. Ten opzichte van vorig jaar is de rente namelijk flink gestegen en dat heeft invloed op de leencapaciteit. Met een hogere rente stijgen de maandlasten, waardoor er minder kan worden geleend. In het geval van Johan scheelde dit zo’n 10 procent.

Ook voor doorstromers die een overbruggingshypotheek nodig hebben, kan de hogere rente een risico vormen. Hierdoor zijn de huizenprijzen gedaald en daarmee is ook de overwaarde bij verkoop van de huidige woning lager. Met deze overwaarde moet de overbruggingshypotheek worden afgelost. Wanneer de uiteindelijke overwaarde bij verkoop lager is dan het overbruggingskrediet, ontstaat er een tekort.

‘Ook voor tweeverdieners is er goed nieuws’

Gelukkig is er ook iets positief te melden. Kopers kunnen meer onderhandelen over de huizenprijzen en krijgen meer waar voor hun geld. Daarnaast kan er veelal toch iets meer geleend worden door de te verwachte loonstijgingen. Ook voor tweeverdieners is er goed nieuws: vanaf dit jaar telt het inkomen van de partner volledig mee bij de bepaling van de maximale hypotheek.

Het kopen van een woning is nog steeds een goede investering, maar in deze onzekere tijd is het goed om stil te staan bij de risico’s. Weet welke maandlast u wilt en kunt dragen en wees niet te optimistisch wanneer het gaat om de verkoopprijs van uw oude woning. Bij Johan hebben wij gekeken of het verantwoord was om een groter deel van het door hem gereserveerde spaargeld in te zetten. Dit bleek gelukkig het geval, zodat hij zijn droomwoning toch kon kopen.

Delen