Huisarts in Spanje

Hoeveel Nederlandse huisartsen zijn er in het buitenland werkzaam? Bij de Landelijke Huisartsen Vereniging zijn hierover geen cijfers bekend. Eén van hen is in elk geval Bernadette Veeger (59). Precies twintig jaar geleden verhuisde zij naar Spanje en in 2008 startte zij in El Morche bij Malaga een eigen praktijk. Deze werd geopend door haar vader, die huisarts in Erp is geweest.

1) Waarom vestigt een Nederlandse huisarts zich in het buitenland en dan ook nog in Spanje?

Voor mijn verhuizing naar Spanje heb ik in twee geheel verschillende huisartspraktijken gewerkt in respectievelijk Vreeland en Utrecht. Voordat ik mij voor de rest van mijn leven aan een praktijk zou verbinden, wilde ik heel graag nog een paar jaar in het buitenland werken. Via via vond ik een baan in een huisartsenpraktijk in Zuid-Spanje.

2) Bestaat in Spanje zoals in Nederland een vestigingsbeleid voor huisartsen?

Nee, als ‘privé’-huisarts kun je je overal in Spanje vestigen. De meeste Spanjaarden en buitenlanders die hier wonen gaan naar de praktijk van de ‘seguridad social’ (het ziekenfonds), waar zij gratis zorg krijgen. Dergelijke praktijken hebben een vast contract met artsen. In mijn regio zijn meerdere Spaanse en buitenlandse collegae als ‘privé’-huisarts gevestigd. De meesten waren niet blij met mijn komst. Een aantal van hen probeerde tijdens mijn afwezigheid patiënten te verleiden om naar hun praktijk te komen.

3) Wat zijn de allergrootste verschillen tussen de Spaanse en Nederlandse gezondheidszorg?

Het Spaanse ziekenfondssysteem leidt in het algemeen tot onpersoonlijke hulpverlening. Daarbij zijn de wachttijden lang. Bij een spoedgeval zien patiënten bijna nooit hun eigen huisarts. Om die reden gaan mensen naar een spoedgevallendienst. De ‘privé’-huisartsen vangen dit op. Ik zie veel patiënten die niet op korte termijn door hun Spaanse huisarts gezien kunnen worden. Ook komen mensen naar mijn praktijk die onvoldoende Spaans spreken waardoor zij niet kunnen communiceren met hun Spaanse huisarts.

4) In Spanje is de levensverwachting hoger dan in Nederland*: is dat mede te danken aan de gezondheidszorg?

Dat denk ik niet. Het mediterrane dieet is denk ik belangrijk. In het algemeen hebben Spanjaarden hier bovendien minder last van stress. Er zijn meer sociale contacten. Bij problemen worden mensen beter dan in Nederland opgevangen door familie.

5) Hoe staat het in Spanje met betrekking tot euthanasie en palliatieve sedatie?

Vorig jaar is in Spanje de wet op euthanasie aangenomen. Maar ‘privé’-huisartsen mogen tot op heden geen euthanasie verrichten. Dat betekent dat ik mijn eigen patiënten voor euthanasie moet verwijzen naar een Spaanse huisarts of een ziekenhuis. Ik vind dat erg jammer. Palliatieve sedatie is wel mogelijk. Dat kan ik zelf bij de patiënt thuis regelen.

6) Hoe is in Spanje de zorg voor ouderen geregeld?

De zorg voor ouderen is hier naar mijn idee niet goed geregeld. Mijn patiënten die extra zorg nodig hebben, moeten deze vrijwel altijd zelf betalen. Voor verpleegtehuizen bestaan er lange wachtlijsten.

7) Als huisarts in Spanje behandel je vooral buitenlanders; maakt het veel uit uit welk land deze komen?

Jazeker! Het leuke van mijn werk ik dat mijn patiënten uit allerlei landen komen. Er zijn grote verschillen. Nederlanders zijn vaak directer. Belgen stellen zich onderdaniger op. Patiënten uit Scandinavië doen pas een beroep op een arts wanneer ze langere tijd klachten hebben en zo heeft elke buitenlander zijn eigen karakteristieken. Dat is heel interessant!

8) Hebben Spaanse huisartsen eigen richtlijnen zoals de NHG-Standaarden?

Ja, in Spanje hebben huisartsen hun eigen richtlijnen. Maar ik gebruik zelf de richtlijn die mij het beste uitkomt.

9) In Nederland dreigt een tekort aan huisartsen. Zou je graag weer in Nederland als huisarts willen werken?

Nee, ik ben heel gelukkig met mijn praktijk. Wat betreft patiënten boeit mij vooral de afwisseling. Ook de samenwerking met zowel Spaanse als buitenlandse collegae en andere hulpverleners verloopt nu goed en dat maakt mijn werk ook heel bijzonder.

* Meer informatie over levensverwachting per land: vzinfo.nl

Delen