Iets met voeten

Ik herinner me nog het toelatingsgesprek voor de opleiding Logopedie. Toen er naar mijn motivatie werd gevraagd zei ik dat ik graag iets met kinderen wilde doen. Niet wetende dat mijn doelgroep later alle leeftijdscategorieën zou omvatten. Dat toen veel mensen dachten dat logopedie iets met voeten te maken had komt nu gelukkig steeds minder voor.

Nee, daarvoor moet je toch echt bij de podotherapeut zijn. Op de website van de NVvP lees ik dat podotherapeuten klachten behandelen, voortkomend uit afwijkend functioneren van de voeten of het looppatroon. Ook huid- en nagelaandoeningen behoren tot hun terrein en er worden preventieve adviezen gegeven. Ik vraag me af of de collega die bij mij in hetzelfde medisch centrum zit bij haar motiveringsgesprek heeft gezegd dat ze iets met voeten wilde doen.

Wat zou een tandarts als motivatie geven en wat een neuroloog of huisarts? Mensen beter maken is iets wat je uit de mond van jonge kinderen wel eens hoort. Iets met tanden of met hersenen hoor je niet zo vaak. Wel wordt vaak gezegd: iets met mensen.

De voeten zijn de basis van het menselijk lichaam. Er zitten volgens mij ook veel zones waar reflexen gemakkelijk opgewekt kunnen worden. Als je er voor hebt geleerd, kun je aan de stand van de voeten heel wat zeggen over de houding en de manier van lopen van iemand. Wanneer aan de voeten verbetering wordt aangebracht heeft dat een uitwerking op het hele lichaam. Ook oefentherapeuten en fysiotherapeuten kijken naar de basis van het lichaam. Echter niet alleen de voeten zeggen iets over iemand maar ook de  schoenen. Tijdens een studiedag werden eens foto’s getoond van de schoenen van een man met ernstig speekselverlies waardoor die helemaal ‘uitgebeten’ waren. En ook de plek van het slijten van de zolen zegt natuurlijk het een en ander.

Wat ik laatst echter hoorde over schoenen vond ik wel bijzonder. Iemand die geneeskunde studeerde vertelde me dat je in het ziekenhuis aan de schoenen kunt zien wat voor rol iemand heeft. Aangezien ieder namelijk een witte jas draagt wordt als een belangrijke onderscheidende factor de kwaliteit van je schoenen gezien. Bij de keuze daarvoor deed ieder dan ook erg zijn best.

In ons vak als logopedist letten wij ook op de stand van het lichaam. Graag schakelen wij natuurlijk een collega in wanneer er echt een probleem op dat gebied lijkt. Want iets met voeten, nee dat is het toch niet geworden.

Delen