‘Ik kan niet werken met plafonds’
Bob Pinedo (71) is met afstand de bekendste oncoloog van Nederland en een van de belangrijkste medische wetenschappers in de wereld. Geboren op Curaçao, bracht hij het grootste deel van zijn leven in Nederland door, waar hij tegen de gevestigde orde in durfde denken en zo verantwoordelijk werd voor de belangrijkste stappen die zijn gezet in de behandeling van kanker. Een briljant wetenschapper die tot op de dag van vandaag bovenal een warme dokter is.
Tekst: Marjan Enzlin | Beeld: Tessa Posthuma de Boer/HH
De David A. Karnofsky Memorial Award, waarmee de American Society of Clinical Oncology (ASCO) grensverleggende onderzoekers eert, is de meest prestigieuze prijs in de wereld als het gaat om kankeronderzoek. Op 31 mei 2014 ging de prijs voor de derde keer in de ruim 40-jarige ges| chiedenis naar een niet-Amerikaan; de Nederlander Bob Pinedo. Het was bij lange na niet zijn eerste onderscheiding en gezien zijn nog altijd drukke werkzame leven, vast ook niet de laatste, maar voor Pinedo wel een van de mooiste. Eerder verwierf hij al talloze andere prijzen én de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, de Spinozapremie (1997), die hij als eerste medisch wetenschapper ontving. “Maar dit is de belangrijkste oncologieprijs die ik ooit heb gekregen”, zegt Pinedo.” Een internationale erkenning van mijn creativiteit en het succes van ons translationele onderzoek.”
Ik ontmoet de wereldberoemde dokter – op de een of andere manier poneert hij als dokter en niet als arts – op de kop af tien jaar nadat ik hem voor de eerste keer interviewde, in zijn woning in Amsterdam. Nog geen 24 uur nadat hij vanuit Curaçao is geland op Schiphol. Pinedo leeft sinds zijn emeritaat voornamelijk op het eiland, waar hij zich bezighoudt met diverse projecten waaronder een preventiecentrum, maar eens in de zes weken vliegt hij naar Nederland. Want de dokter is hier nog niet klaar. Op Schiphol doet hij second opinions voor patiënten uit het hele land en hij heeft ook nog een spreekuur voor zijn ‘eigen’ patiënten, de patiënten die hij heeft ‘meegenomen’ na zijn afscheid van de werkvloer. Stuk voor stuk patiënten die geen therapie meer volgden toen Pinedo zijn werk als clinicus neerlegde, maar wel baat hebben bij een deskundige vinger aan de pols.
Lees verder (pdf).
7 reacties
Mijn complimenten voor het mooie interview met prof. Pinedo. Ik bewaar goed herinneringen aan de ontmoetingen met hem en hij lijkt in al die jaren niks veranderd te zijn. Ik ontmoette hem niet als patiënt, maar als 21-jarige -net afgestudeerde- HBO-V’er.
De rollen waren destijds min of meer ‘omgedraaid’.
Zonder dat hij (en ik ook) het zich toen bewust was, heeft hij mij ruim 30 jaar geleden geïnspireerd om op mijn 25e alsnog gezondheidswetenschappen te gaan studeren. En dat allemaal n.a.v. een geanimeerd gesprek over de betrouwbaarheid van een nieuw type thermometer, die toen in het OLVG werd gebruikt ter vervanging van de traditionele kwikthermometer. Ik vertrouwde het ‘ding’ helemaal niet en stak dat niet bepaald onder stoelen of banken. Prof. Pinedo suggereerde mij toen dat ik daar dan maar eens ‘gedegen onderzoek’ naar moest gaan doen, en legde mij uit hoe dat in zijn werk ging…….
Ik studeerde, rond mijn 30e verjaardag, uiteindelijk niet af op onderzoek naar de betrouwbaarheid van thermometers. Maar ik heb, in mijn werk en leven, wel heel veel plezier gehad van mijn studie!
En: toeval of niet, ruim 10 jaar later, kwam er opeens een hele aardige dokter op mijn pad, met wie ik inmiddels alweer 7 jaar getrouwd ben….
Rinette de Jong
5 februari 2015 / 18:47Dank voor de complimenten. Professor Pinedo is onze gast én spreker op 6 juni tijdens Arts en Auto Live op Landgoed Heerlijkheid de Mariënwaerdt in Beesd; een dag vol activiteiten, demonstraties, ontspanning en inhoud voor het hele gezin, collega’s, vrienden en familie. Wellicht een suggestie voor u en die aardige dokter waarmee u inmiddels getrouwd bent? Hartelijke groet!
Marjan Enzlin, hoofdredacteur
Marjan
7 februari 2015 / 09:24Deze notitie wil ik de lezer deze niet onthouden. De introductie van cis-platinum door Bob Pinedo betekent in de Oncologie een keerpunt. Dat gaat niet vanzelf.
http://www.dutchbuttonworks.com/2010/09/cis-platinum/
Jan Taco teGussinklo
9 februari 2015 / 15:20Zou professor Pinedo een advies kunnen geven bij het behandelen van een niet operabel
cholangiocarcinoom. Een chemokuur Gemcitabine met oxaliplatine, sloeg niet voldoende aan. Patiënt heeft DNA Lynch syndroom (HNPCC).
H. Onderdijk
10 februari 2015 / 22:04Hoe weinig empathisch was dr Bob Pinedo naar het slachtoffer van de medische fout van een collega in een academisch ziekenhuis.
Pinedo weigerde resoluut enige vorm van medische hulp of bemiddeling, ondanks dringend verzoek van een voormalig IC-verpleegkundige. De patient is binnen enkele maanden overleden door toedoen van falende artsen.
Mr Sophie Hankes
11 maart 2015 / 23:17Op zich een belangrijke discussie:
Wie is eigenlijk de vertegenwoordiger van de patiënten?
We hebben de Engel der Wrake ( u herinnert zich vast de diverse online odes aan de neurologie professor die een MRI van een getroebleerd ( niet-neurologisch) hoofd weigerde) .
We hebben de Engel der Vergiffenis, die haar vergiffenis slechts inruilt op voorwaarde dat men haar haar vrijblijvend geleuter serieus neemt.
En we hebben natuurlijk de NPCF, betaald door Schippers en Rouvoet.
Wie is eigenlijk de vertegenwoordiger van de patiënten?
Wie spreekt namens mevrouw X uit de achterstandswijk, die niet eens in staat is om haar zorgpremie op te hoesten?
W. de Vries
15 maart 2015 / 20:27Geachte meneer H. Onderdijk. Ik zie nu toevallig uw vraag. Ik probeer contact met u op te nemen. Als dat niet lukt kunt u mij op de redactie van Arts en Auto bereiken. Vriendelijke groet, Marjan Enzlin, hoofdredacteur.
Marjan
15 maart 2015 / 22:40