‘Ik kan niet werken met plafonds’

Bob Pinedo (71) is met afstand de bekendste oncoloog van Nederland en een van de belangrijkste medische wetenschappers in de wereld. Geboren op Curaçao, bracht hij het grootste deel van zijn leven in Nederland door, waar hij tegen de gevestigde orde in durfde denken en zo verantwoordelijk werd voor de belangrijkste stappen die zijn gezet in de behandeling van kanker. Een briljant wetenschapper die tot op de dag van vandaag bovenal een warme dokter is.

Tekst: Marjan Enzlin | Beeld: Tessa Posthuma de Boer/HH

De David A. Karnofsky Memorial Award, waarmee de American Society of Clinical Oncology (ASCO) grensverleggende onderzoekers eert, is de meest prestigieuze prijs in de wereld als het gaat om kankeronderzoek. Op 31 mei 2014 ging de prijs voor de derde keer in de ruim 40-jarige ges| chiedenis naar een niet-Amerikaan; de Nederlander Bob Pinedo. Het was bij lange na niet zijn eerste onderscheiding en gezien zijn nog altijd drukke werkzame leven, vast ook niet de laatste, maar voor Pinedo wel een van de mooiste. Eerder verwierf hij al talloze andere prijzen én de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, de Spinozapremie (1997), die hij als eerste medisch wetenschapper ontving. “Maar dit is de belangrijkste oncologieprijs die ik ooit heb gekregen”, zegt Pinedo.” Een internationale erkenning van mijn creativiteit en het succes van ons translationele onderzoek.”

02-12015p021Ik ontmoet de wereldberoemde dokter – op de een of andere manier poneert hij als dokter en niet als arts – op de kop af tien jaar nadat ik hem voor de eerste keer interviewde, in zijn woning in Amsterdam. Nog geen 24 uur nadat hij vanuit Curaçao is geland op Schiphol. Pinedo leeft sinds zijn emeritaat voornamelijk op het eiland, waar hij zich bezighoudt met diverse projecten waaronder een preventiecentrum, maar eens in de zes weken vliegt hij naar Nederland. Want de dokter is hier nog niet klaar. Op Schiphol doet hij second opinions voor patiënten uit het hele land en hij heeft ook nog een spreekuur voor zijn ‘eigen’ patiënten, de patiënten die hij heeft ‘meegenomen’ na zijn afscheid van de werkvloer. Stuk voor stuk patiënten die geen therapie meer volgden toen Pinedo zijn werk als clinicus neerlegde, maar wel baat hebben bij een deskundige vinger aan de pols.

Lees verder (pdf).

02-12015p018-021

Delen