In bedrijf

“Mensen een spiegel voorhouden: als het bij andere ziekenhuizen kan, waarom zou dat in Gelre niet kunnen?” Met deze vraag als uitgangspunt startte bestuursvoorzitter Pier Eringa van Gelre ziekenhuizen – samen met interim-bestuurder Pieternel Hummelen – het proces om de verliesgevende situatie van de organisatie in korte tijd om te turnen naar die van een financieel gezond bedrijf.

De opsomming van alles wat is gedaan om daartoe te komen liegt er niet om. De OK’s beter benutten. In teams werken. In antwoord op de zbc’s met focusklinieken starten. De druk van politici en burgers uit de regio Zutphen weerstaan om de spoed-OK naar Apeldoorn te brengen. De verkeerde-bedproblematiek aanpakken. Zorgen dat niet jaarlijks miljoenen euro’s aan inkomsten worden gemist door dbc’s niet te registreren. De personeelslogistiek verbeteren. De bezem halen door de raden van toezicht en bestuur.

Onder de streep geven zorgbestuurders leiding aan bedrijven

Wat in andere ziekenhuizen kon, kon dus in Gelre ook. En dat is in lijn met de recente bevinding van EY dat juist de UMC’s en STZ-ziekenhuizen het financieel heel goed kunnen doen. Gelre is een STZ-ziekenhuis. Maar de opsomming van maatregelen die nodig was om Gelre weer op dit niveau te brengen, is wel een pijnlijke. Een bestuurder van een willekeurig bedrijf was al lang de laan uit gestuurd voordat hij het zover had laten komen dat deze maatregelen nodig waren.

“Het kan soms slimmer en zakelijker”, is de afdronk van Eringa. In die boodschap zit een les voor meer zorgbestuurders. Onder de streep zijn het immers ook maar gewoon bedrijven waar zij leiding aan geven.

Delen