In opbouw
Volgens Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, kunnen patiënten met borst- of darmkanker vanaf nu op het Kwaliteitsvenster online antwoord krijgen op vragen als ‘Hoe scoort een ziekenhuis op borstbesparende operaties?’ of ‘Hoe presenteert het ziekenhuis op operaties bij endeldarmkanker?’
Ze heeft gelijk als ze stelt dat patiënten hiermee meer inzicht krijgen in de uitkomsten van deze ziekenhuisbehandelingen. Maar voorzitter André Willems van Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal kijkt misschien toch een beetje te veel door de bril van de goed geïnformeerde patiënt als hij stelt dat patiënten hiermee “in één oogopslag” inzicht krijgen in de kwaliteit van darmkankerbehandelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Een ongeïnformeerde leek die op zoek is naar informatie over darmkankerbehandelingen moet eerst kijken of het ziekenhuis waarop hij klikt deze behandelingen überhaupt wel uitvoert. Het BovenIJ Ziekenhuis verwijst hiervoor bijvoorbeeld door naar het OLVG. Daar aanbeland (bij locatie Oost) blijkt het OLVG bij de endeldarmkankeroperatie bij 7,6 procent van de patiënten onvoldoende kankerweefsel te hebben verwijderd, waar het landelijk gemiddelde 4,8 procent is. Goed genoeg in ieder geval om te voldoen aan het ‘groene vinkje darmkanker’. Wie verder zoekt, vindt ook – beslist goede – zorgpadinformatie over darmkanker.
Er is dus aardig wat, maar al met al is het wel een beetje een zoekplaatje. En wie informatie wil over pijn, sterftecijfers of infecties, vindt algemene gegevens van het ziekenhuis die geen betrekking hebben op darmkankerbehandeling. Toch wel een work in progress dus. Een goed begin, maar wel een begin.
3 reacties
Wat een onzin.
Alles wordt in Nederland apart geregistreerd. Hygiëne is een ander hokje dan operatie darmkankerbehandeling. Het sterftecijfer bij de ziekenhuizen geeft een idee hoe het er aan toe gaat: sterfte is volgens verwachting. Bij alle ziekenhuizen.
IGZ heeft recent een vernietigend rapport gepubliceerd over de naleving van elementaire hygiëne voorschriften in NL ziekenhuizen.
Je kan dan wel de operatie hebben overleefd aan de darm of borst, maar vervolgens ga je wel dood aan de infecties, opgelopen doordat de verpleegkundigen, de opererende arts of andere medewerkers de voorschriften, sinds Semmelweiss bekend, weigeren na te leven. En dan wordt de verplicht verzekerde ook nog eens in een bed en in een kamer gelegd waar de Hotel Inspectie nog niet eens wil binnenkomen. De drab loopt over de plinten!
Maar de sterfte is volgens verwachting!
We zien het commentaar op deze gang van zaken vanuit de hoek van de “zorg’inkopende verzekeraars in vertrouwen tegemoet. Zij houden de verplicht verzekerden van de domme en weigeren sinds 2006 bekend te maken tegen welke kwaliteit en tegen welke prijs zij “zorg” inkopen namens hun verzekerden.
Of hebben zij er belang bij dat dit allemaal onder de pet blijft? Zolang het budget maar niet wordt overschreden is alles goed? Inkopen per lumpsum maakt het leven van een ‘zorg’ inkoper wel zo makkelijk. Vragen? Geen vragen! Majoor Kees weet van wanten.
Perverse prikkels volop in dit systeemmodel.
Ondertussen is de levensverwachting van 65 plussers in Nederland lager dan in de omliggende landen en ook nog eens dalende! Hoe zou dat nu komen? Hoe moeten wij nu het criterium van VWS, NVZ en ZN begrijpen dat de sterfte volgens verwachting is?
Meet eens gerelateerd aan de wereldwijde benchmark, Mayo Clinic of Cleveland Clinic, en stop met publiceren van sterftecijfers gerelateerd naar verwachte sterfte.
Wat is een valse start? Doe de Eenden test.
ANH Jansen
26 mei 2016 / 14:11De sterftecijfers zijn volgens verwachting, bij alle ziekenhuizen? In deze blog heb ik het over OLVG Oost. En wat lezen we daar: “OLVG locatie Oost heeft in 2014 een sterftecijfer van 119. Dit is hoger dan verwacht op basis van de kenmerken van de patiënten in dit ziekenhuis”.
Frank van Wijck
26 mei 2016 / 16:31Sterfte hoger dan verwachting? En als de sterfte nog hoger is dan verwacht is dat dan nog informatiever?
Of voldoet dat ziekenhuis in de ogen van verzekeraars en VWS nog meer aan de verwachtingen?
OLVG is voorkeursziekenhuis van Achmea. Achmea heeft in 2015 200.000 verzekerden verloren.
Toeval bestaat niet. Is de sterfte in Oost hoger dan verwacht?
Onzin vraagt om onzin.
Met dit soort statistische gegevens kan je helemaal niets.
Van een kwaliteitsvenster is geen sprake.
Het is een slecht gelukte ’trompe l’oeil’; Probeer je hoofd er door heen te steken en je knalt met je kop tegen het beton.
We wachten het commentaar van de ‘zorg’ inkopende verzekeraars in vertrouwen af.
ANH Jansen
26 mei 2016 / 17:53