In opbouw

Volgens Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, kunnen patiënten met borst- of darmkanker vanaf nu op het Kwaliteitsvenster online antwoord krijgen op vragen als ‘Hoe scoort een ziekenhuis op borstbesparende operaties?’ of ‘Hoe presenteert het ziekenhuis op operaties bij endeldarmkanker?’

Ze heeft gelijk als ze stelt dat patiënten hiermee meer inzicht krijgen in de uitkomsten van deze ziekenhuisbehandelingen. Maar voorzitter André Willems van Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal kijkt misschien toch een beetje te veel door de bril van de goed geïnformeerde patiënt als hij stelt dat patiënten hiermee “in één oogopslag” inzicht krijgen in de kwaliteit van darmkankerbehandelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Een ongeïnformeerde leek die op zoek is naar informatie over darmkankerbehandelingen moet eerst kijken of het ziekenhuis waarop hij klikt deze behandelingen überhaupt wel uitvoert. Het BovenIJ Ziekenhuis verwijst hiervoor bijvoorbeeld door naar het OLVG. Daar aanbeland (bij locatie Oost) blijkt het OLVG bij de endeldarmkankeroperatie bij 7,6 procent van de patiënten onvoldoende kankerweefsel te hebben verwijderd, waar het landelijk gemiddelde 4,8 procent is. Goed genoeg in ieder geval om te voldoen aan het ‘groene vinkje darmkanker’. Wie verder zoekt, vindt ook – beslist goede – zorgpadinformatie over darmkanker.

Er is dus aardig wat, maar al met al is het wel een beetje een zoekplaatje. En wie informatie wil over pijn, sterftecijfers of infecties, vindt algemene gegevens van het ziekenhuis die geen betrekking hebben op darmkankerbehandeling. Toch wel een work in progress dus. Een goed begin, maar wel een begin.

Delen