Inkoop
Het lijkt allemaal zo mooi wat door de NZa is opgesteld: een overzicht met tarieven voor prestaties zoals directe toegang, telefonische zitting, uittoeslag, onderzoek, overleg met derden. Niets om je zorgen over te maken als goed verzekerde patiënt of als zorgverlener.
Als zorgverlener voldoe je aan de hoge eisen, je investeert in scholing en in materiaal voor je praktijk. Je volgt alle ontwikkelingen op je vakgebied en houdt als ondernemer je praktijkvoering op orde. Je investeringen moeten worden terug verdiend: Nieuw pand, onderzoeksmateriaal, auditkosten, personeelskosten en de tijdsinvestering voor je administratie en overleg.
Met de invoering van de marktwerking werd ook meteen ingevoerd dat het niet de bedoeling was dat je aandeel in de markt zou groeien. Ook werd er niet bij verteld dat de inbreng over je inkomsten nagenoeg nihil was als kleine ondernemer. Al die prestaties die hierboven worden genoemd geven namelijk een schijnzekerheid, aangezien ze óf niet ingekocht worden door de zorgverzekeraars, óf veelal ver onder de investeringskosten.
De minister van VWS kwam op grond van de professionaliteit van de eerstelijnszorg tot het instellen van directe toegang. Je denkt als patiënt en zorgaanbieder dan dat dit geregeld is. Maar wanneer een zorgverzekeraar hier niet mee akkoord gaat, heeft hij vrij spel. En dat je dependance met hoge huur minimaal 4, 5 dagdelen, of roept u maar, 6 dagdelen open moet zijn, omdat er anders geen bekostiging plaats vindt, was eerder niet bekend.
In de rol van ondernemer die bij de inkoop van zijn product graag een fatsoenlijk tarief krijgt, heb ik dit jaar een klein lichtpuntje behaald. Na het tonen van cijfers waardoor duidelijk werd dat ik voor een geboden uittarief niet de noodzakelijke inspanningen kon verrichten op grond van mijn specialisaties, kreeg ik een hoger tarief aangeboden. Dit is echter niet uitrolbaar naar anderen in dezelfde positie, maar moet door ieder apart aangevraagd worden en de lijnen van inkoop zijn veelal gesloten.
Ik moet mee in het spel van onderhandelen op de tarievenmarkt, zoals zelf met een uitgewerkt plan komen of nee verkopen. Dit kan ik als ondernemer, maar kan ik dat ook als zorgverlener? Of is het dan alsof ik de patiënt in de kou laat staan?
Ook de patiënt zal zichzelf meer als klant moeten zien en ook letten op de kleine lettertjes. Nee zeggen tegen een verzekeraar kan iemand als gezonde klant, maar kan hij dat ook in de rol van patiënt ?
Een zorgverzekeraar is er om een goede prijs-kwaliteitverhouding na te streven. Dat men niet meer overal terecht kan, zal komend jaar duidelijk blijken. Of dit is op grond van kwaliteit of op grond van gestrande ‘onderhandelingen’ zal de patiënt niet weten. Nee zeggen zou de minister ook kunnen doen wanneer zij ziet dat het inkoopproces niet evenwichtig verloopt. Maar als minister en als gezonde klant ziet de inkoop van zorg er heel anders uit.
14 reacties
De spijker op z’n kop, Dienie, chapeau!
Schandelijk dat je in feite een uitzonderingspositie hebt gekregen waardoor alleen een happy few patienten van jouw expertise aan huis kan genieten. Er blijkt ook wel weer uit hoe wantrouwend de zorgverzekeraars zijn. Dat je nu allemaal individueel stukken moet gaan indienen om te bewijzen dat je het voor dat bedrag echt niet redt je expertise in te zetten. Alsof we niets anders te doen hebben. Allemaal tijd die we niet aan de patiënt kunnen besteden. Het einde is zoek. De Hollandse regeltjes- en controledwang regeert over de zorg.
Annelies Hes
28 november 2014 / 00:51Bravo Dienie. Minister Schipper meet met twee maten. NZA tarieven moeten blijkbaar alleen gevolgd worden als daarmee de tarieven omlaag gaan, denk aan de tandartsen. Als de tarieven omhoog gaan en daarmee eindelijk aangepast worden aan reeële kosten, hoeven ze niet meer gevolgd te worden. Dat is bij de logopedisten het geval. Dan wordt het ‘marktwerking’ genoemd.
Doordat de zorgverzekeraars al enkele jaren slechts 75% van het door NZA gestelde tarief betalen wordt het budgettair kader zorg voor logopedie onderschreden en meent men nu 15 miljoen op logopedie te kunnen bezuinigen. Marktwerking? Nee, ongebreidelde macht en willekeur. De minister zegt dat we in Nederland de beste zorg van de wereld hebben. Ik betwijfel zeer of dat zo is en áls het zo is dan kan het niet meer lang zijn
Adi Kessels- de Beer
28 november 2014 / 06:09Dank voor de reacties. Ik hoop echt dat de verantwoordelijken steeds meer gaan inzien dat het onverantwoord inkopen ten koste gaat van kwaliteit en van zorg aan de patiënt. Tot hoever kun je jaar na jaar gaan in het bieden van een tarief dat onder het investeringsniveau ligt? Wat er namelijk gevraagd wordt aan expertise, scholing, veiligheid, tijdsinvestering, praktijksoftware etc. om alles volgens de geldige regels te doen is in de tijd en het bedrag wat er voor staat niet meer mogelijk. We voelen ook dat we geen tegenwicht kunnen bieden omdat zelfs de minister keer op keer het goed vindt wanneer de zorgverzekeraars hun eigen plan trekken. Omdat er minder geld besteed wordt dan waar logopedisten recht op hebben, meent men voor de komende jaren er nog meer op in te houden? Hoe krom en onrechtvaardig kan het zijn! Nu begin ik in de rol van ondernemer duidelijkere strepen te trekken om mijn praktijk overeind te houden. Mijn grootste zorg is dat de patiënt hier hinder van gaat ondervinden. In een reactie op twitter op mijn blog heeft de directeur van Zorgverzekeraars Nederland, dhr. Pieter Hasekamp, het ook over ondernemerschap. Met zijn goedkeuring vermeld ik de reactie hierbij: ‘Vraag is of zorgverlener altijd ook ondernemer moet zijn. Professionele autonomie wellicht beter geborgd zonder winstprikkel’. Hij stelde er achter het teken op twitter voor ‘durf te vragen=dtv’. Bij deze de vraag via dit blog. In marktwerking geen ondernemer zijn…? Ik ben benieuwd naar de antwoorden hierop van de lezers van mijn blog.
Dienie Koolen
28 november 2014 / 08:50Met zijn opmerking dat “professionele autonomie beter geborgd is zonder winstprikkel” raakt Hasekamp als voorzitter van ZN een openliggende zenuw bij zorgverleners in de eerste lijn, die al jarenlang stelselmatig financieel worden uitgeknepen. Nadat zorgverzekeraars al jarenlang eerstelijns logopedisten neerzetten op een hongerloon waar een thuiskapper haar bed nog niet voor wil uitkomen, werkt het gebruik van het woord “winstprikkel” als een rode lap op een stier. Gelukkig is “professionele autonomie bij zorgverzekeraars in Nederland wel geborgd bij de aanwezigheid van een stevige winstprikkel. Hoe valt anders te verdedigen dat de Big Four samen een kleine 2.000.000.000 euro winst maken per jaar, en in plaats van dat bedrag terug te geven aan de belastingbetaler, dat geld in eigen zak steken/ aan de stille reserves toevoegen/gebruiken ter versterking van de eigen solvabiliteit (kies zelf maar wat uitkomt).
Ik daag Hasekamp c.s. uit om met een plan te komen om de professionele autonomie van eerstelijns zorgverleners zonder winstoogmerk te borgen. Wellicht allemaal in loondienst nemen? Ik ben al 33 jaar gedreven professional op mijn vak en voel mij al 33 jaar als een werknemer van de de grote ZV’s. Maar met dit verschil dat ik al 33 jaar een tijdelijk contract heb van een jaar, elk jaar minder ga verdienen en mijn werkgevers nog nooit een cent pensioenpremie hebben betaald voor mij. Wel een interessante casus om eens aan een goede jurist voor te leggen..
Willem Snijders
28 november 2014 / 12:46Goede blog en knap dat u dit ‘succes’ behaald heeft, maar wel absurd dat het zo moet.
Ik ben sinds enige tijd begonnen met het hanteren van verschillende wachtlijsten voor verschillende zorgverzekeraars. Ik moet wel. Het tarief dat een Achmea biedt voor eenzelfde GGZ traject kan tot 20% lager zijn dan voor een andere verzekeraar. Bij een traject van een volle jaar DBC kan dat oplopen tot honderden euro’s, concreet voor mij een maand huur. “Gelukkig” staat in het contract met Achmea dat ik ter voorkomen van een voortijdig bereikt omzetplafond verplicht ben de aanname van hun verzekerden te spreiden…
Alberts
28 november 2014 / 13:19Goed verhaal Dienie.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen contract af te sluiten. Dit zouden meer logopedisten moeten doen, maar dan wordt het al snel uitgelegd als kartelvorming. Waarom mogen de OPEC landen wel openlijk aan kartelvorming doen ? Maar ook de zorgverzekeraars doen aan kartelvorming ! Kijk naar de tarieven, die liggen ver onder advies, en zijn overal nagenoeg gelijk.
En als je dan de (dappere) beslissing hebt genomen om geen contract af te sluiten, en de client gaat informeren bij de zorgverzekeraar, dan zal deze als antwoord geven: “wij hebben geen contract afgesloten omdat betreffende zorgverlener niet de kwaliteit kan bieden die wij verlangen”. En de client zal daar zeker intrappen….
Fancois
30 november 2014 / 19:34Weer typisch nieuws vandaag in de kranten: “Fysiotherapeuten adviseren patiënten” en de ACM gaat direct na of dit allemaal wel mag. Ik heb nog niet gelezen dat ze de ZV gaan controleren op kartelvorming, al weet een ieder die wel eens op dat terrein in Zeist is geweest dat er dagelijks overleg is, wat zeg ik, één gebouw staat waar alle ZV samenwerken/ overleg hebben/ kantoor houden. Dat mag wel. Overigens hebben ze daar dat kantoor niet voor nodig maar men doet niet eens moeite de schijn te weerleggen. Waarom zouden ze.
Ook psychologen hebben, in hun streven kwaliteit van zorg te kunnen blijven bieden, een actie en website lopen om contractvrij te blijven werken. Wanneer maar genoeg collega’s dit doen zal het wijzigen van art. 13 weinig effect kunnen hebben.
Alberts
1 december 2014 / 08:54@Alberts,
Helemaal mee eens, het wordt tijd dat logopedisten diezelfde weg gaan bewandelen. Er zijn voorbeelden genoeg waar kartelvorming wordt gedoogd. Een ander heikel punt is de kwaliteitstoets. Waarom moet je voor elke verzekering een toets af laten nemen ? Een automonteur hoeft toch ook niet voor elk merk auto een specifiek APK certificaat te halen ? Dus ik ben voor een uniforme kwaliteitstoets die voor alle verzekeringen geldt.
Francois
1 december 2014 / 10:36Francois,
wat mij betreft is die kwaliteitstoets er allang: een opleiding met diploma en BIG registratie die zorgt voor verplichte na- en bijscholing. Voor fouten is er de tuchtrechter. Als extra kwaliteitseisen zijn er de vakverenigingen met audits, visitaties etc.
Alberts
1 december 2014 / 12:16@Albert,
Op zich heb je daar wel gelijk in, echter dat borgt niet de kwaliteit. Dus een kwaliteitstoets is op zich niet zo vreemd. Echter het is absurd dat elke verzekering andere criteria kan en mag opleggen, en dat een toets niet voor alle verzekeringen geldig is.
Francois
1 december 2014 / 17:44Dank voor het meedoen aan de discussie. Uit de reacties komt duidelijk naar voren hoe de zorginkoop uitpakt. Ook via de LinkedIn groep Ondernemen in de Zorg wordt er veel gereageerd, m.n. over de vraag van Hasekamp over ondernemerschap. Er wordt ook onderzoek en literatuur over dit onderwerp aangedragen zoals ‘Intern ondernemerschap in Zorg en Welzijn’, ‘Ondernemen in Welzijn’ en ‘De economie van de eer’. Voor vernieuwing heb je ondernemende competenties nodig. Een enkeling gaf aan dat in de zorg meestal geen echt ondernemerschap is omdat er geen directe betaling van klant aanwezig is. Graag wil ik in een later blog hier nog eens op terugkomen.
Nu ben ik verheugd door het bericht op Skipr van Maarten Ruys van NZa om meer onderzoek te doen naar machtsconcentratie van zorgverzekeraars : ‘De toegenomen macht van zorgverzekeraars leidt ook tot de vraag of deze macht op de inkoopmarkt richting de zorgaanbieders niet ten koste gaat van de publieke belangen’. Dat moet ons allen aan gaan.
Dienie Koolen
1 december 2014 / 20:41Dienie,
Goed om te vernemen dat NZa onderzoek gaat doen. Worden ze eindelijk wakker ! Eigenlijk schandalig dat ze zelf met een advies komen, en vervolgen toekijken hoe de verzekeraars zich hier niets van aantrekken. De volgende stap zou ook nog moeten zijn dat een kwaliteitstoets voor ALLE verzekeringen geldig is.
Francois
2 december 2014 / 22:48De berichten over gestrande onderhandelingen duiken steeds meer op. Huisartsen, paramedici krijgen taken en eisen op hun bordje. Maar vergoedingen van bepaalde zorgverzekeraars staan niet in verhouding daarmee. Duurt niet lang of de eerste oud-politicus werpt zich op als mediator. Wat daar dan weer de kosten van zijn laat zich raden.
Dienie Koolen
14 december 2014 / 10:27Goed dat huisartsen zich de wet niet laten voorschrijven; GGZ professionals laten zich dat met Mirro wél doen of accepteren een afslag van 10% omdat ze niet met een niet- evidence based screener willen werken waarvan ze bovendien weer 2% moeten afdragen aan Mirro (dat deels van Achmea is)… het deugt niet.
Alberts
14 december 2014 / 10:40