Is passende zorg een sprookje?

Dienie Koolen-Goossens
Dienie Koolen-Goossens is zorgondernemer, logopedist en docent. Zij is bestuurlijk actief en heeft passie voor gezondheidszorg en onderwijs. Bekijk ook haar profiel op LinkedIn. Lees alle artikelen van Dienie Koolen-Goossens

Bij de beschrijving van Passende zorg lees ik overal dat patiënt en zorgverlener samen beslissen. Zo staat bij Zorginstituut Nederland:

 • Passende zorg is zorg die werkt tegen een redelijke prijs.
 • Passende zorg betekent dat patiënt en zorgverlener samen beslissen.
 • Passende zorg wordt waar dat kan, zo dicht mogelijk bij de patiënt georganiseerd. 
 • Passende zorg gaat niet alleen over ziekte, maar ook over gezondheid en zelfredzaamheid.

Maar is dat wel zo of spiegelt men ons een sprookje voor? Vanuit mijn praktijkervaring weet ik dat ik bepaalde behandelingen bij de ene zorgverzekeraar wel mag geven, bij de andere niet. En blijf je vrij in de keuze van behandelaar, van ziekenhuis? De vrijheid van keuze van je zorgverlener staat op het spel. En als patiënt weet je pas laat hoe de zorginkoop is verlopen. En de reden van het niet tekenen van een contract ken je niet. Is dat vanwege mindere kwaliteit of vanwege onrendabele tarieven?

Meer dan eens lees ik dat apothekers en hun klanten boos zijn over de verplichte verandering van een medicijn omdat de zorgverzekeraar een veelal goedkoper medicijn preferent verklaart. Ook heb ik meegemaakt dat een verzekeraar, in dit voorbeeld VGZ, bepaalde zorgverleners naar voren schoof bij patiënten die daar helemaal niet om vroegen en zeer tevreden waren over de behandeling bij hun eigen zorgverlener. Wie beslist er dan over wat passend is? In deze gevallen niet de patiënt en zorgverlener, maar de zorgverzekeraar.

‘Wie beslist er dan over wat passende zorg is? Veelal niet de patiënt en de behandelaar’

Dat zorg niet te duur moet worden ingekocht is begrijpelijk. Het tegenovergestelde lijkt echter vaker aan de orde en verdient ook aandacht. In de beschrijving vanuit het ministerie van VWS staat dat het met beperkte middelen moet:

 • Passende zorg is waardegedreven: veilige zorg die een relevante bijdrage levert aan de gezondheid van mensen, nu en in de toekomst, tegen een beperkte inzet van geld, personeel en grondstoffen.
 • Passende zorg komt samen met en gezamenlijk rondom de patiënt tot stand: zorg die past bij de persoonlijke situatie, behoeften en wensen van de patiënt/cliënt. Dat wordt bepaald in een gezamenlijk besluitvormingsproces tussen zorgverlener en patiënt en diens naasten
 • Passende zorg is de juiste zorg op de juiste plek: zorg verplaatsen naar dichterbij als het kan en verder weg als het moet. Zorg vervangen door nieuwe vormen van zorg zoals e-Health en domotica.
 • Passende zorg gaat over gezondheid in plaats van ziekte: Het centraal stellen van gezondheid in plaats van ziekte betekent een breder perspectief op de gezondheidszorg.

Passende zorg kent vele goede aandachtspunten maar soms vraag ik me wel af: passend voor wie?

5 Reacties Reageer zelf

 1. Jettie Buma
  Geplaatst op 1 september 2022 om 10:46 | Permalink

  Ik heb veel ervaring met passend onderwijs, en ik houd mijn hart vast: inderdaad passend voor wie? Te vaak werd het daar passend bij het budget , en passend bij het streven om veel geld op de plank te houden. Het zorgproces rond het kind werd ingepast, en niet passend voor het kind. Volop genoten van alle uitzonderingen hierop!

 2. Dienie Koolen-Goossens Dienie Koolen
  Geplaatst op 1 september 2022 om 13:03 | Permalink

  Dank Jettie voor de duidelijke vergelijking met passend onderwijs.

 3. Margreet
  Geplaatst op 1 september 2022 om 13:24 | Permalink

  Passende zorg, Mooie woorden hoor maar het doet inderdaad denken aan het debacle passend onderwijs. Het blijven woorden die vrij zijn voor interpretatie door zorgverzekeraars en alle partijen rondom de zorg. Mij als zorgaanbieder geeft het weinig vertrouwen in ieder geval.

 4. Bernard
  Geplaatst op 1 september 2022 om 20:30 | Permalink

  Het is wel opvallend.
  Duizenden professionals struikelen blijkbaar over elkaar om ” passende zorg” te duiden.
  Beste collega’s: u doet uw opleiding te kort als u meedoet aan dit niet-bestaande issue!
  In welke mate heeft uw opleiding bijgedragen aan het concept ‘ niet-passende zorg’ ?
  U heeft na uw middelbare school uw hart gevolgd, en jaren geinvesteerd in een solide opleiding.
  Een opleiding in ” Niet-passende zorg” ?
  Is dat echt hetgene wat u geleerd heeft? U wilt” niet-passende zorg” geven, met al uw hebben en houden ?

  Deze hele ‘ discussie’ , aangewakkerd door spreadsheetspecialisten, is ronduit schandalig.
  Beroepseer .
  Professionaliteit.

  Einde discussie.

 5. Dienie Koolen-Goossens Dienie Koolen
  Geplaatst op 2 september 2022 om 11:44 | Permalink

  Beste Bernard, dank voor uw reactie. Ik begrijp uw woorden zeer. Zoals ook in een eerder blog (‘Het is te veel’) beschreven hebben beleidsprogramma’s met titels zoals ook Zinnige Zorg geen meetbare bijdrage geleverd aan verbetering van kwaliteit maar wel aan administratieve ballast. Pauline Meurs benoemde zelfs dat door drukken van de kosten door zorgverzekeraars meer administratieve lasten (en dus kosten) bij de zorgverleners op het toch al volle bord kwamen. De beschrijving van Passende zorg klopt m.i. niet eens wat betreft zeggenschap over samen beslissen door zorgverlener en zorgvrager. Wanneer je daar factcheck op los zou laten zou ik het resultaat wel eens willen zien. De rol van zorgverzekeraar zou er namelijk zeker als disclaimer onder moeten staan. Anders is het inderdaad een sprookje!