Je bent jong en…
In vervolg op het bericht eerder deze week dat elf procent van de burgers wel eens vanwege kosten afziet van zorg, komt NOS met het bericht dat een groeiende groep jongeren een betalingsachterstand heeft bij de zorgverzekering.
Trieste constatering hierbij is dat veel jongeren niet blijken te weten dat ze een beroep kunnen doen op zorgtoeslag, of dat ze ervan afzien omdat ze bang zijn het geld later te moeten terugbetalen. Misschien zou het een idee zijn om informatie over de zorgverzekering een standaard onderdeel te maken van het voortgezet onderwijs.
‘Achterlopen met de betaling van de zorgverzekeringspremie is niet de enige financiële valkuil onder jongeren’
Al zou dit ouders niet ontslaan van hun opvoedende rol op dit gebied. In het nieuwsbericht stelt Nancy Rijssel van de Stichting Young Adults Life Coaching dat ouders die zelf financiële problemen hebben hun kinderen niets kunnen leren over financiële verantwoordelijkheid. Dat is redelijk kort door de bocht. Het kan ook juist een reden zijn voor een ‘Maak niet dezelfde fout die wij hebben gemaakt’-gesprek.
Verder is belangrijk dat achterlopen met de betaling van de zorgverzekeringspremie niet de enige financiële valkuil onder jongeren is, en dat dus vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de legitimiteit om de zorg in dit opzicht te verbijzonderen.
Jongeren staan bloot aan de verleidingen van buy now pay later, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten. Kort en goed: jongeren moeten leren verantwoord met geld om te gaan. Zorgverzekeraars pakken daar een rol in, die benaderen jongeren met een betalingsachterstand actief om tot een oplossing te komen en dus erger te voorkomen. Bedrijven doen dat niet, die sturen gewoon aanmaningen als een aanschaf op afbetaling niet betaald wordt.