Je hebt het in je!

Tijdens mijn vakantie hoorde ik op de radio de nieuwe campagne voor het werven van orgaandonoren. Deze campagne is met name bedoeld voor degenen die denken dat ze te oud of ongezond zijn hiervoor. Daarnaast las ik dat de Nederlandse Transplantatie Stichting bij niet-westerse allochtonen het onderwerp extra onder de aandacht wil brengen. Maar natuurlijk is de boodschap voor iedereen, want zoals de goed gekozen slogan zegt: je hebt het in je!

Ik word altijd geprikkeld door een goede tekst die een boodschap duidelijk overbrengt. Vanuit mijn vak houd ik me bezig met taal. De slogan ‘Trap eens wat vaker naar je baas’ gaf me een raar gevoel maar onthield ik wel. Deze campagne moest mensen besluiten de fiets te pakken naar het werk. De zin: ‘We hebben van alles onder de leden’ vond ik erg goed gevonden van een overkoepelende patiëntenorganisatie.

Ook nu prikkelde de slogan me. Toen ik 18 was vulde ik spontaan een donorcodicil in. In de loop der jaren vergeelde dat briefje. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik daarna geen actieve stappen heb ondernomen om dat briefje, dat inmiddels kwijt was, te vernieuwen. Tijdens mijn studie gezondheidswetenschappen in 2000 werd er al heftig gediscussieerd over de manier waarop men meerdere donoren kon werven. Moest men wel of niet verplichten? Ook werden er mogelijke redenen genoemd voor het tekort aan donoren. Was het omdat men bang was dat ze dan eerder zouden stoppen met reanimeren of behandelen? Of dacht men dat er in de toekomst nog technieken zouden komen om je in leven te houden? Was het om redenen van geloof of onschendbaarheid van je lichaam? Was het uit onwetendheid of omdat je niet wist aan wie het gegeven zou worden? Bij leven kun je een nier schenken aan een familielid of bekende dus daar ben je eerder voor gemotiveerd. Maar dit kan ook aan een onbekende. Dat noemt men Samaritaanse donor. Ook daar is een tekort aan.

Er zijn ook velen die zich er niet zo in verdiepen en de beslissing voor zich uitstellen.

Als mogelijke reden kwam ook duidelijk naar voren dat men niet graag aan iemand die ongezond had geleefd een orgaan schenkt. Maar als nu blijkt dat die roker of drinker nu zelf ook donor is, verandert dat misschien je mening. Wie weet ga jij straks verder met zijn hoornvlies.

Het is de moeite waard om je mening te geven op de website orgaandonatie.nu en die mag je altijd veranderen. Ik heb me vandaag actief aangemeld. Het kan heel gemakkelijk via je DigiD of een folder en zowel ja als nee is een antwoord. Een leven redden, jij mag het zeggen. Je hebt het in je… en wat je ermee wil is aan jou.

Delen