Je hebt het in je!
Tijdens mijn vakantie hoorde ik op de radio de nieuwe campagne voor het werven van orgaandonoren. Deze campagne is met name bedoeld voor degenen die denken dat ze te oud of ongezond zijn hiervoor. Daarnaast las ik dat de Nederlandse Transplantatie Stichting bij niet-westerse allochtonen het onderwerp extra onder de aandacht wil brengen. Maar natuurlijk is de boodschap voor iedereen, want zoals de goed gekozen slogan zegt: je hebt het in je!
Ik word altijd geprikkeld door een goede tekst die een boodschap duidelijk overbrengt. Vanuit mijn vak houd ik me bezig met taal. De slogan ‘Trap eens wat vaker naar je baas’ gaf me een raar gevoel maar onthield ik wel. Deze campagne moest mensen besluiten de fiets te pakken naar het werk. De zin: ‘We hebben van alles onder de leden’ vond ik erg goed gevonden van een overkoepelende patiëntenorganisatie.
Ook nu prikkelde de slogan me. Toen ik 18 was vulde ik spontaan een donorcodicil in. In de loop der jaren vergeelde dat briefje. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik daarna geen actieve stappen heb ondernomen om dat briefje, dat inmiddels kwijt was, te vernieuwen. Tijdens mijn studie gezondheidswetenschappen in 2000 werd er al heftig gediscussieerd over de manier waarop men meerdere donoren kon werven. Moest men wel of niet verplichten? Ook werden er mogelijke redenen genoemd voor het tekort aan donoren. Was het omdat men bang was dat ze dan eerder zouden stoppen met reanimeren of behandelen? Of dacht men dat er in de toekomst nog technieken zouden komen om je in leven te houden? Was het om redenen van geloof of onschendbaarheid van je lichaam? Was het uit onwetendheid of omdat je niet wist aan wie het gegeven zou worden? Bij leven kun je een nier schenken aan een familielid of bekende dus daar ben je eerder voor gemotiveerd. Maar dit kan ook aan een onbekende. Dat noemt men Samaritaanse donor. Ook daar is een tekort aan.
Er zijn ook velen die zich er niet zo in verdiepen en de beslissing voor zich uitstellen.
Als mogelijke reden kwam ook duidelijk naar voren dat men niet graag aan iemand die ongezond had geleefd een orgaan schenkt. Maar als nu blijkt dat die roker of drinker nu zelf ook donor is, verandert dat misschien je mening. Wie weet ga jij straks verder met zijn hoornvlies.
Het is de moeite waard om je mening te geven op de website orgaandonatie.nu en die mag je altijd veranderen. Ik heb me vandaag actief aangemeld. Het kan heel gemakkelijk via je DigiD of een folder en zowel ja als nee is een antwoord. Een leven redden, jij mag het zeggen. Je hebt het in je… en wat je ermee wil is aan jou.
9 reacties
Zelf ben ik al potentieel beschikbaar als orgaandonor zolang ik me kan heugen (al vraag ik me af wat men intussen van mij nog zou kunnen gebruiken ;)).
Maar toch blijft er m.i. een facet onderbelicht. Toen 12 jaar geleden de hartsvriendin van mijn dochter op 16-jarige leeftijd verongelukte, hebben haar ouders uiteindelijk geen toestemming voor orgaandonatie gegeven omdat hun dochter daarvoor veel langer dan zij wilden kunstmatig in leven gehouden zou moeten worden. Dat had voor hen deze verschrikkelijke gebeurtenis nog erger gemaakt. Ik had mij dit nooit eerder gerealiseerd en lees er ook nu nog vrijwel nooit iets over.
Imma Muris
5 augustus 2016 / 22:10Dank Imma voor het reageren. Ik denk dat het heel belangrijk is dat er duidelijke informatie over dit thema gegeven wordt. Ik weet dat er via facebook en App naar Bep door de Transplantatie Stichting al veel mogelijkheden worden gegeven om vragen te stellen over de gang van zaken. Ook daar lees ik dat mensen wijzen op alle zaken die er bij kunnen komen . Ik heb jouw reactie daar ook neergelegd. Wie weet kan men ons nog beter hierover informeren.
Dienie Koolen
6 augustus 2016 / 10:07Zoals ik net al schreef is het erg belangrijk dat men duidelijke informatie krijgt over orgaandonatie. Wat ik op de website van donatiewijzer.nl lees is het volgende:
“Ook is het niet nodig om de begrafenis of crematie uit te stellen bij donatie. De overledene blijft maar een halve tot een hele dag extra in het ziekenhuis.” Daar wordt ook meer over de procedure uitgelegd en worden redenen genoemd waarvoor mensen angst hebben, zoals het moment van hersendood bepalen. De website noemt redenen die je kunt hebben om geen donor te worden en legt dan daarna hun zienswijze uit. Hier staat veel informatie bij elkaar. Er leven veel vragen en ook de impact op de nabestaanden is natuurlijk enorm, zoals ook Imma schetste.
Dienie Koolen
6 augustus 2016 / 16:57@ Imma, Ik reageer graag even op je opmerking hierboven. Orgaandonatie kost inderdaad vaak tijd. Je hebt het over ‘in leven houden’ wanneer iemand donor kan zijn. In feite is iemand dan niet meer in leven, de kunstmatige beademing is er om orgaandonatie mogelijk te maken. Het hele traject kost tijd, en we proberen dat goed uit te leggen op onze website. Begrijpelijk dat mensen dit soms niet aankunnen, maar anderen hebben er juist steun aan. Een mooi interview hierover kun je hier lezen: http://www.transplantatiestichting.nl/interviews/de-familie-moet-gemotiveerd-zijn-voor-dit-zware-maar-ook-mooie-traject
We kennen de ‘donatiewijzer’ niet waar Dinie over spreekt, maar op deze website kun je alle informatie vinden, naast ervaringsverhalen. Stel ons ook vragen al je dat wilt!
Elise van Hees
8 augustus 2016 / 10:40Dank ook voor de laatste reactie. Het tabblad van de link die Elise van Hees noemt over de medische procedure is ook lezenswaardig. Fijn dat er gereageerd wordt op dit onderwerp zodat het mogelijk kan helpen tot een overwogen besluit te komen.
Dienie Koolen
8 augustus 2016 / 13:38Mooi geschreven Dinie en nog wel vanuit mijn geboortedorp. Mooi dat het weer zo veel aandacht krijgt. Wat je ook kiest, Ja of Nee, als het maar je eigen keuze is. Ook ik ben Donor geregistreerd maar ook nabestaande van een Donor en heb ooit zelf ook doe keuze moeten maken. Dit was heel heftig, maar wij zijn na al die jaren nog steeds heel trots dat we toen Ja hebben gezegd. Vijf mensen hebben hierdoor een tweede leven mogen krijgen. Nu geef ik al ruim 16 jaar voorlichting op scholen, bij verenigingen en op beurzen http://www.transplantatiestichting.nl en vind het belangrijk om mensen bewust te maken hoe belangrijk het is om te kiezen. De kans dat je zelf iets nodig hebt is nl vele malen groter dan dat je ooit Donor wordt. Hartelijke groet.
Gerda
8 augustus 2016 / 20:14Wat je omschrijft Gerda maakt indruk op me. Dank voor je verhaal. En wat je aan het einde noemt over de kans om zelf ooit als ingeschreven Donor daadwerkelijk nodig te zijn, had ik niet zo bekeken. Succes met het geven van voorlichting over transplantatie.
Dienie Koolen
8 augustus 2016 / 21:34Mooi stukje!
Mensen registreren zich vaak ook niet omdat ze niet met de dood bezig willen zijn en druk zijn met leven. Daarom ben ik ook voor het ADR systeem.
Ik kan door mijn donor mijn beroep als logopedist eindelijk uitoefenen. Zonder mijn donor was ik er nu niet meer geweest.
Logopedistje
10 augustus 2016 / 22:34Dank voor aanvulling met uw mening over Actieve Donor Registratie. Geweldig dat u geholpen bent door een donor! Ik lees dat u daardoor uw beroep kunt uitoefenen. Ik verbaas me over de verkleinvorm. Ik wens u een hele goede gezondheid toe. Ervaringsverhalen maken het doel van donorschap nog meer duidelijk.
Dienie Koolen
12 augustus 2016 / 09:37