Johan de Vos (1953-2017)

Op 6 april jl. overleed op 63-jarige leeftijd plotseling dierenarts Johan de Vos uit Terneuzen. De Vos was een expert op het gebied van kanker bij dieren, met name katten en honden. “Hij bracht behandelmogelijkheden dichterbij voor zijn cliënten.” 

Tekst: Wout de Bruijne

 

Johan de Vos groeide op in Geldrop. Hij ging naar de HBS in Eindhoven, maar maakte zijn school niet af, omdat hij (destijds nog) geen serieuze student was. Later, toen hij besloot toch wel verder te willen leren, bestond de HBS niet meer. Hij moest, naast zijn werk overdag bij een manege, een avondopleiding volgen.

Geïnspireerd door de manege en zijn liefde voor dieren, wilde Johan de Vos paardenarts worden. Die keuze veranderde hij later in dierenarts. Hij maakte de avondopleiding af en deed diergeneeskunde in Utrecht. In 1978 studeerde hij cum laude af.

Datzelfde jaar nog begon De Vos in Terneuzen voor zichzelf, na een korte tijd in loondienst op een praktijk in Pijnacker. Zijn praktijk, De Ottenhorst, ‘Kliniek voor Gezelschapsdieren & Diergeneeskundig Centrum voor Kankerbehandeling’ groeide uit tot het huidige AniCura Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen.

“Johan ontwikkelde speciale aandacht voor kanker bij dieren, met name bij katten en honden”, zegt collega Annette Burm, die als dierenarts bij De Ottenhorst bijna 31 jaar met De Vos samenwerkte. “Als ik het me goed herinner, werd zijn interesse in oncologie bij dieren getriggerd door een cliënt die hem vroeg waarom er voor zijn hond met een tumor zo weinig behandelingen waren vergeleken met alle mogelijkheden bij menselijke kankerpatiënten. Johan is toen van alles gaan uitzoeken en heeft de hond ook met humane medicijnen behandeld.” Volgens Burm heeft haar collega als autodidact bijzonder veel bijgestudeerd en gelezen over oncologie bij dieren. “Het onderwerp was natuurlijk niet nieuw of uniek, maar hij bracht het wel dichterbij en maakte het bereikbaar voor zijn cliënten, diereigenaren in Zeeland.”

‘Hij was een motivator voor jonge dierenartsen uit binnen- en buitenland’

De Vos werd een autoriteit op het gebied van kanker bij katten en honden en werd regelmatig uitgenodigd om in binnen- en buitenland presentaties te geven. Hij publiceerde in internationale vakbladen en was lid van internationale beroepsverenigingen, waarvan bij enkele als bestuurder.

Johan de Vos richtte in 2002 het Nederlandse KankerFonds voor Dieren (NKFD) op en hij was medeoprichter van de Samenwerkende Diergeneeskundige Kankercentra (SDK) – tien praktijken in Nederland en België die onderling veel contact hebben en dezelfde behandelingen kunnen uitvoeren. Het jaarlijkse congres van de SDK groeide uit tot een internationaal bekend evenement.

Dierenarts De Vos was dol op dieren – “hij hield zelfs kippen achter de praktijk” – maar hij blonk volgens Burm ook uit in zijn goede contacten met de diereigenaren en met collega’s. “Hij was een steun en toeverlaat en een motivator voor jonge dierenartsen uit binnen- en buitenland. Johan was zeer geliefd.” Dat bleek ook uit de vele reacties toen hij dit voorjaar plotseling overleed aan complicaties na een hartaanval.

Delen