Kanteling

Het is interessant om de reacties te lezen op de website Zorgvisie onder het nieuwsbericht VGZ: geen contract voor slechte ziekenhuizen. De meest nuchtere reactie komt van ene Rob, die schrijft: “Klink doet wat van een zorgverzekeraar verwacht mag worden: inkopen op kwaliteit en letten op de centen. Daar kun je moeilijk tegen zijn.”

Wel vragen hij en ook anderen zich af in hoeverre een zorgverzekeraar in staat is om die kwaliteit in beeld te brengen. Alleen kan een zorgverzekeraar dit inderdaad niet. De kwaliteitsinformatie moet in de eerste plaats vanuit de medisch-wetenschappelijke verenigingen en de patiënten komen. Beide zijn een proces in ontwikkeling. In een van de reacties verwijst iemand naar DICA als eerste aanzet tot het bieden van kwaliteitsinzicht vanuit die medisch-wetenschappelijke verenigingen. En iemand anders verwijst naar PROMs als basis voor het meten hoe de patiënt de kwaliteit van zorg ervaart.

Nuchtere, inhoudelijke reacties. Zeker kritisch, maar de grondtoon is wel duidelijk minder negatief aan het worden. Weliswaar staan daar nog steeds reacties tegenover als “Het eeuwige geloof van Ab Klink in de vinkjescultuur is indrukwekkend” (van De Vogelvrije Huisarts), maar de toon is dus toch aan het veranderen. In het recente verleden domineerden reacties zoals deze laatste en dit is nu niet het geval. Begint het beeld te kantelen?

Delen