Keurmerken

Een keurmerk voor zelfmeetapparatuur, wat veel artsen zeggen te willen, gaat in veel gevallen niet werken. Voor de apparaten die chronisch zieken gebruiken zou het kunnen. Daarover kan de behandelend arts afspraken maken met de patiënt: “Als u een testapparaat gebruikt en mij via een beveiligde internetverbinding uw gegevens doorgeeft, hoeft u minder vaak bij mij op controle te komen. Maar dan moet u wel dit merk gebruiken, want hiervan weet ik dat het echt de gegevens levert die ik nodig heb.”

Maar dit is geen oplossing voor de zelfmeetapparatuur die populair aan het worden is onder een aantal mensen die niets mankeren. De mogelijkheden om zelf metingen aan het eigen lichaam te doen, nemen hand over hand toe. Vraag maar aan Joost Plattel, co-founder van Quantified Self in Nederland en Europa.

Het punt is dat de mensen die dit doen, veelal niet met een arts overleggen over wat ze het best kunnen gebruiken. Waarom zouden ze ook, ze zijn kerngezond. Ze kopen gewoon wat ze voor hun persoonlijke situatie het meest interessant vinden. Niet in de winkel, maar via internet. En in veel gevallen niet binnen Europa, maar uit de Verenigde Staten of Azië. En ongetwijfeld in veel gevallen dus van bedrijven die hier ten lande (nog) helemaal niet vertegenwoordigd zijn. Probeer daarmee maar eens afspraken over keurmerken te maken.

De vraag is wel: hoe gaan we ermee om als deze mensen op basis van die zelfmetingen ongerust worden en zich met een mogelijke gezondheidsklacht bij de dokter melden?

Delen