Kies je eigen geklets

Omdat ik soms op lawaaierige plekken werk, heb ik een koptelefoon gekocht. Het is een type dat over mijn oren sluit, zodat ik weinig meer van buiten hoor. Het resterende lawaai wordt kunstmatig gedempt met antigeluid, zodat het helemaal stil wordt. Dit soort koptelefoons is populair bij vliegtuigreizigers, maar ook ideaal voor de werkplek.

Sindsdien luister ik anders naar muziek. Het vrolijke-geklets-met-doorsneemuziek van veel radiozenders werkt niet lekker als je moet nadenken. Wel fijn zijn de themakanalen van de Concertzender (via de eigen app) en de publieke omroep (via tunein.com). Zo hoor ik ’s ochtends eerst een uurtje Gregoriaans, dan een tijdje jazz en tegen het einde van de dag wat snelle beats. Natuurlijk is er ook een eindeloze hoeveelheid muziek via diensten als Spotify, maar een echt radioprogramma is leuker, met verrassende uitschieters die je wakker houden.

Met een koptelefoon op maak je je eigen wereld

Als ik reis, kan ik juist wél weer het praten aan. Op langere trajecten luister ik geregeld naar voor-gelezen boeken. Dat kan nu ook handig online via aanbieders als storytel.nl en de app Luisterbieb. Heerlijk om de verhalen van Midas Dekkers te horen, terwijl de schapen in de wei aan je voorbij schieten. Voor de kortere ritten heb ik de podcasts herontdekt. Dat zijn ingeblikte radio-uitzendingen die al heel lang op internet worden aangeboden, maar hooguit een bescheiden plekje hadden in de schaduw van de grote media. Je kunt de uitzendingen volgen met iTunes of een app als Player FM. In de VS groeit de populariteit van podcasts nu plotseling sterk. Dat komt doordat mobiel internet goedkoper is geworden. Je hoeft niet eerst thuis een podcast te downloaden om er onderweg van te kunnen genieten. Een ingeblikte Ted-lezing van een kwartier is net mooi voor een busritje. Of een oude BBC-reportage over Antarctica voor een treintochtje in de Randstad. Met mijn ogen dicht ben ik in een andere wereld.

 

 

Delen