Kijktip 8 februari: De erfenis van Els Borst

Op 8 februari 2024 is het tien jaar geleden dat Els Borst, voormalig minister van Volksgezondheid, overleed. De documentaire ‘2Doc: De erfenis van Els Borst’ gaat in op haar leven, carrière en nalatenschap. Wat was haar politieke betekenis? En wat liet ze achter, na het tragische einde van haar leven?

Beeld Special Eyes Productions | Els Borst met haar kinderen

De documentaire baseert zich deels op gesprekken met mensen die Els Borst goed hebben gekend: onder andere haar dochter Andra Neefjes-Borst, Roger van Boxtel, Carla Pauw, Rob Oudkerk, Wanda de Kanter en Alexander Pechtold. Door hun persoonlijke ervaringen schetsen zij een levendig beeld van Borst, waarbij haar karakter, overtuigingen, diepgaande kennis van de medische wereld, en de passie voor de Nederlandse samenleving worden belicht.

Ook haar successen komen aan bod, zoals de subsidieregeling voor nieuwe hiv-remmers, haar inzet voor de euthanasiewet en het recht op abortus. En de uitdagingen die zij heeft moeten doorstaan, zoals de parlementaire enquête rondom de Bijlmerramp en de impact van tegenstrijdige meningen op haar persoonlijk leven.

Els Borst overleed op 81-jarige leeftijd op tragische wijze. Uit de aankondiging van de documentaire:

“Het strijden voor haar idealen is Els Borst uiteindelijk fataal geworden. Tien jaar geleden is zij in de garage van haar huis in Bilthoven vermoord. De dader, een psychiatrisch patiënt, bekent dit te hebben gedaan vanwege haar werk rondom de euthanasiewet.” 

2Doc: De erfenis van Els Borst‘ is een productie van Special Eyes Productions en wordt uitgezonden op donderdag 8 februari om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Beeld Special Eyes Productions | Andrea Neefjes-Borst

Delen