Klinieken, laat je horen!
In navolging van CZ moeten alle zorgverzekeraars de tarieven openbaar maken die ze met de ziekenhuizen afspreken, vindt minister Edith Schippers. Volgens haar is dit de enige manier om patiënten beter te informeren. Dat is een beetje kort door de bocht natuurlijk, want weten dat een schroefje voor een botverankerd hoortoestel bij ZGT 16.943,36 euro kost, betekent alleen dat we weten dat dit 10.000 euro boven het landelijk gemiddelde ligt. Het betekent nog niet dat we weten waarom het dit bedrag kost, want het ziekenhuis wil dit niet uitleggen.
Dit neemt niet weg dat inzicht in de prijzen een eerste aanzet biedt tot het stellen van kritische vragen. Juist daarom is het zo interessant dat Jeroen Wester in NRC Handelsblad na die bekendmaking van CZ een artikelenserie is gestart over de ziekenhuistarieven, en dat de basis voor die artikelen ligt bij de ervaringen van lezers. Dit is een belangrijke stap om het publiek te betrekken bij de discussie over de kosten van de zorg. Toegegeven, gelet op de lezersgroep van NRC is dit vooralsnog een relatief kleine en goed geïnformeerde groep, maar het brengt de zaak wel in beweging.
‘Inzicht in ziekenhuistarieven biedt een eerste aanzet tot het stellen van kritische vragen’
Ik vraag mij af hoe op het kantoor van Zelfstandige Klinieken Nederland tegen die artikelen wordt aangekeken. Schippers stelt dat klinieken in tegenstelling tot ziekenhuizen werken met tarieven die een relatie hebben met de gemaakte kosten. Waar ZGT ervoor kiest om te zwijgen, zou toch beslist een kliniek te vinden moeten zijn die wel met de media wil praten. Laat zo’n kliniek maar eens uitleggen waarom het heel goed mogelijk is om zorg tegen concurrerende tarieven te leveren, en waarom dit goed is voor de BV Nederland en voor de ontwikkeling van de zorgpremie van de verzekerden.
5 reacties
In een werkende markt (belangrijkste kenmerken: veel aanbieders, veel vragers, transparantie in prijs en kwaliteit) is het onmogelijk dat er duurzaam grote prijsverschillen bestaan. Toch kun je hieruit niet direct concluderen dat er ‘dus’geen markwerking is: de complicatie is dat in de reguliere ziekenhuiszorg de concurrentie niet plaatsvindt op het niveau van de afzonderlijke diensten/producten (of noem het DBC’s), maar op bulkniveau.
Voor zelfstandige behandelcentra werkt het echter anders, omdat die niet op bulkniveau werken.
In een goed concurrerende markt is het overigens niet nodig om duidelijkheid te hebben over de kosten die een aanbieder moet maken om een product of dienst te kunnen aanbieden. Dat is alleen interessant voor de aanbieder zelf, omdat het bepaalt of hij winst of verlies maakt. De marktprijs komt tot stand aan de hand van het evenwicht tussen vraag en aanbod.
Hans Koevoet
13 oktober 2016 / 12:04Frank hallo, als steriliserend huisarts ben ik niet aangesloten bij ‘Zelfstandige Klinieken Nederland’. Ik ben ‘gewoon’ uit enthousiasme mijn eigen Mannen SterilisatiePraktijk gestart. Die praktijk loopt intussen bijzonder goed.
Ik stoor mij al sinds jaar en dag aan de hoge en totaal niet-transparante kosten van ziekenhuizen en andere gezondheidszorginstellingen. Dat kan echt anders! Uit ervaring weet ik dat een groot deel van ‘het publiek’ die intransparantie ook niet pruimt.
Naar mijn idee is veel in mijn MSP duidelijk en doorzichtig en wanneer dat niet zo is, biedt mijn website hulp of anders de telefoon die ik zelf beantwoord. ‘Dichtbij de klant, boter bij de vis, toegankelijk, kleinschalig’, allemaal zaken die o-zo logisch zijn, die we allemaal beamen, maar we op de een of andere manier toch niet meer weten te vinden, bereiken of toepassen in de gezondheidszorg.
Klinieken, laat je horen!? Hier heb je er een Frank!
Jurriën Wind
13 oktober 2016 / 15:37Ja, jij laat je wel horen gelukkig. Dat zouden er meer moeten doen.
Frank van Wijck
13 oktober 2016 / 15:55Beste Frank, je geeft aan dat ZGT ervoor kiest om te zwijgen. Echter, op 5 augustus jl. publiceerde ZGT dit artikel op de website: https://www.zgt.nl/14022/financiering-van-ziekenhuizen-niet-meer-van-deze-tijd/. Diverse media besteedde hier toen aandacht aan. Een van de belangrijke punten die ZGT hierin aangeeft is dat de tarieven los staan van de daadwerkelijke kostprijs van een behandeling en dat het daarom lastig is te vergelijken. Dat geldt voor alle ziekenhuizen in Nederland. Dus ook voor ZGT. De financiering van ziekenhuizen is een ingewikkeld systeem en een voor alle partijen onwenselijke situatie.
ZGT
14 oktober 2016 / 14:55Dat “zwijgen” waarover ik het heb heeft te maken met een schroefje van 16.943,36 euro. Maar dat begreep je ook al wel denk ik.
Frank van Wijck
14 oktober 2016 / 19:24