Koffie via internet
In het ooit fameuze Bell Labs, de bakermat van veel netwerktechniek, besteedden computerexperts vele uren aan een automatisch camerasysteem dat via het netwerk waarschuwt dat de koffie is doorgelopen. Toen ik een paar jaar later in een computercentrum werkte, flitsten de mededelingen over de koffie een paar maal per dag over ieders beeldscherm. Al sinds het begin van het computertijdperk lijkt er een fascinatie voor op afstand bedienbare koffieapparaten te bestaan.
En dat is nu voor iedereen bereikbaar. Verschillende koffieapparaten met capsules zijn op afstand bestuurbaar met een app. Via een paar simpele vegen over het scherm kun je de hoeveelheden melk en het schuim beïnvloeden. En natuurlijk nieuwe capsules bestellen. Dit is het internet der dingen: apparaten gaan online. Bosch en Siemens verkopen in Groot-Brittannië afwasmachines met een ingebouwde knop voor zeeptabletten. Even indrukken, en de volgende dag levert Amazon een nieuwe voorraad. Er zijn in de Britse Amazon ook losse kastjes te koop (‘dashes’), die je op wasmachines plakt voor een snelle verbinding met de zeepwinkel.
Voor routineboodschappen hoeven we straks de deur niet meer uit
Hier in Nederland hebben we ook ‘connected’ weegschalen die het lichaamsgewicht doorgeven aan een dieet-app, lampen die je wereldwijd kunt bedienen en thermostaten die op elk moment hun inzichten met je willen delen.
Het is allemaal nog erg primitief natuurlijk. Je moet handmatig de capsules in het apparaat doen, en als de koffie klaar is, moet je die ook nog ophalen. Maar dit is slechts het begin. Voor routineboodschappen hoeven we straks de deur niet meer uit.
Als je zo digitaal verbonden bent, geeft dat extra macht over de dingen. Het is niet eens nodig om een apparaat te bezitten om het altijd te laten doen wat jij wilt. Dat maakt het makkelijker om apparaten te delen met anderen: het koffieapparaat met collega’s, de auto met de buren, de thermostaat met het energiebedrijf. Je hoeft het niet te bezitten om het te gebruiken.