Koffiedik kijken
Een paar dagen geleden maakte het AD ons nog blij met het nieuws dat de zorgpremie volgend jaar maar een klein beetje zal stijgen. Het bericht werd aanvankelijk bevestigd door ‘ingewijden’, stelde Kassa kort daarop. Maar gisteren gooide RTL Nieuws roet in het eten door te stellen dat de zorgpremie hoger zal uitvallen dan het kabinet ons voorspiegelt. Welke bron moeten we nu geloven?
Opmerkelijk aan het bericht van RTL Nieuws is dat het zegt met meerdere zorgverzekeraars te hebben gesproken, maar alleen Chris Oomen van DSW citeert. Die heeft blijkbaar een grondige kascontrole verricht bij zijn concullega’s, op basis waarvan hij concludeert dat “de bodem is bereikt.” Een premiestijging van slechts € 3,50 is volgens hem niet reëel, onder andere omdat het basispakket wordt uitgebreid met nieuwe behandelingen.
Dat het basispakket wordt uitgebreid, klopt, maar wordt daarmee ook de totale zorg duurder? Voor mensen met etalagebenen in de tweede fase (pijn door vernauwde bloedvaten in de benen) komt fysiotherapie in het pakket. Maar dan wel omdat Zorginstituut Nederland op basis van onderzoek concludeert dat fysiotherapie in die tweede fase dusdanig efficiënt is dat hieraan de voorkeur dient te worden gegeven boven vaatchirurgie. De zorgverzekeraars hoeven op basis van deze conclusie dus niet meer zorg te gaan inkopen, ze moeten de zorg anders gaan inkopen. Het is kortom helemaal niet gezegd dat door deze uitbreiding van het basispakket de kosten van de zorg omhoog gaan, en dus ook niet dat hierdoor de premie omhoog moet.
Met andere woorden: we weten gewoon nog niet waar we aan toe zijn met die zorgpremie van 2017. Op dit moment is slechts één punt uit het bericht van RTL Nieuws onomstotelijk waar: niet de minister, maar de zorgverzekeraars bepalen de hoogte van de premie. Dus even geduld a.u.b.
5 reacties
Batavus Droogstoppel leeft.
‘Op dit moment is slechts één punt uit het bericht van RTL Nieuws onomstotelijk waar: niet de minister, maar de zorgverzekeraars bepalen de hoogte van de premie. Dus even geduld a.u.b.’
Praat nog maar eens met Rob Scheerder of W vd Ven. Insiders met pensioen.
Wat gebeurt er als verzekeraars een premie van 200 euro per maand opleggen als zij reeds vooraf hebben ingestemd met de begroting en het basispakket voor het nieuwe jaar?
Chris Oomen fungeert in het NL Gedachtenexperiment Zorgstelsel als signaal meester. Zijn premie is voor andere verzekeraars het signaal om daarboven te blijven, maar onder de rekenpremie waarmee de verzekeraars zelf hebben ingestemd.
De Minister bepaalt het budget en stelt de premie vast. De verzekeraars verdelen het geld. En bij overschrijding wordt het teveel betaalde teruggehaald bij de zorgaanbieders! Met terugwerkende kracht.
Dit spelletje wordt al 10 jaar herhaald. Groundhog Day op zijn Nederlands. Tijd voor wat anders.
anh jansen
9 september 2016 / 12:02Op sociale media gaan Batavus Droogstoppel en Sparta Droogstoppel verder met het bashen van de NHS en soortgelijke modellen. Halen nu dit artikel aan en stellen dat de Economist de NHS afwijst.
Engels lezen? Engels begrijpen is wat anders. De nuance in het artikel zijn de heren Droogstoppels weer eens ontgaan.
http://www.economist.com/node/21706563/print
The move from “volume to value”—that is, from paying providers for the procedures they carry out to paying them for the outcomes they achieve—has helped to stem the cost of Medicare, the American health system for pensioners. The expansion of ACOs as part of Obamacare led to reduced mortality rates and savings for providers of about 1-2%. But Dan Northam Jones, a visiting fellow at Harvard, warns that the potential for savings is greater in systems like Medicare, where there is no cap on spending.
And yet ACOs reflect a growing belief that if you want radically to improve health care you have to change how you pay for it. They will not solve all the problems of the NHS, some of which are inherent in its taxpayer-funded model. But perhaps its business model may yet catch up with how illness is changing. The NHS should forget being the envy of the world, and instead learn from it.
–Vraag Rob Scheerder maar om dit te vertalen. Of anders W vd Ven. Beiden met pensioen en vrij om te praten.
anh jansen
9 september 2016 / 13:37Fysiotherapie lijkt zo duurder te zijn dan chirurgie bij etalagebenen.
Fysiotherapie is bij veel meer aandoeningen bewezen (kosten)effectiever dan chirurgie.
Bij etalagebenen is de lobby om in het basispakket te komen beter georganiseerd en daarmee succesvol.
Frank Klomp
9 september 2016 / 15:24De eerste therapie bij ‘etalagebenen’ lijkt mij overigens stoppen met roken. Vast nog weer effectiever dan fysiotherapie en ook nog weer goedkoper….
Jurriën Wind
10 september 2016 / 15:31@Jansen: En ben ik dan Batavus of Sparta Droogstoppel?
@Jurrien: Daarin heb je natuurlijk helemaal gelijk.
Frank van Wijck
10 september 2016 / 16:12