Koffiedik kijken

Een paar dagen geleden maakte het AD ons nog blij met het nieuws dat de zorgpremie volgend jaar maar een klein beetje zal stijgen. Het bericht werd aanvankelijk bevestigd door ‘ingewijden’, stelde Kassa kort daarop. Maar gisteren gooide RTL Nieuws roet in het eten door te stellen dat de zorgpremie hoger zal uitvallen dan het kabinet ons voorspiegelt. Welke bron moeten we nu geloven?

Opmerkelijk aan het bericht van RTL Nieuws is dat het zegt met meerdere zorgverzekeraars te hebben gesproken, maar alleen Chris Oomen van DSW citeert. Die heeft blijkbaar een grondige kascontrole verricht bij zijn concullega’s, op basis waarvan hij concludeert dat “de bodem is bereikt.” Een premiestijging van slechts € 3,50 is volgens hem niet reëel, onder andere omdat het basispakket wordt uitgebreid met nieuwe behandelingen.

We weten gewoon nog niet waar we aan toe zijn met die zorgpremie van 2017

Dat het basispakket wordt uitgebreid, klopt, maar wordt daarmee ook de totale zorg duurder? Voor mensen met etalagebenen in de tweede fase (pijn door vernauwde bloedvaten in de benen) komt fysiotherapie in het pakket. Maar dan wel omdat Zorginstituut Nederland op basis van onderzoek concludeert dat fysiotherapie in die tweede fase dusdanig efficiënt is dat hieraan de voorkeur dient te worden gegeven boven vaatchirurgie. De zorgverzekeraars hoeven op basis van deze conclusie dus niet meer zorg te gaan inkopen, ze moeten de zorg anders gaan inkopen. Het is kortom helemaal niet gezegd dat door deze uitbreiding van het basispakket de kosten van de zorg omhoog gaan, en dus ook niet dat hierdoor de premie omhoog moet.

Met andere woorden: we weten gewoon nog niet waar we aan toe zijn met die zorgpremie van 2017. Op dit moment is slechts één punt uit het bericht van RTL Nieuws onomstotelijk waar: niet de minister, maar de zorgverzekeraars bepalen de hoogte van de premie. Dus even geduld a.u.b.

Delen