Kom erbij

De slogan van de kinderboekenweek (3 tot en met 14 oktober) is: ‘Kom erbij’. Het onderwerp is vriendschap. Iets eerder was het de week van de eenzaamheid en ook daarbij zou deze slogan goed passen.

In ons dorp heeft de bibliotheek bij de opening van de kinderboekenweek een ontmoetingsochtend georganiseerd tussen ouderen en kinderen van een basisschool. Verder worden er verschillende activiteiten verzorgd op school en in een Woonzorgcentrum in de buurt om het contact tussen jong en oud te bevorderen.

Mooi dat een bibliotheek het thema zo oppakt. In heel het land doen scholen, bibliotheken en boekhandels mee om het thema en het kinderboek onder de aandacht te brengen. Sommigen zeggen: als je een boek leest ben je nooit alleen. Maar ook elkaar voorlezen of voorgelezen worden geeft een band. Een bibliotheek kan een ontmoetingsplek zijn. Ik weet dat mensen soms beschutting of contact zoeken in de bibliotheek. En voor nieuwkomers in Nederland zijn er groepen en taalmaatjes om de taal te leren maar ook contact te leggen.

het klinkt zo gewoon en vanzelfsprekend maar soms hebben mensen een zetje nodig

Ik ken verhalen van mensen die bijna dagelijks een ontbijtje nuttigen in een Hema of bij Ikea en daar een vast groepje mensen ontmoeten. Dat betekent veel voor hen en geeft invulling aan de dag.  Zo’n ontmoetingsplek zie je soms ook rondom het koffiezetapparaat bij een supermarkt  of tijdens activiteiten in een dorps- of wijkhuis. Een bankje in het park kan ook daarvoor dienen.

Eenzaamheid komt voor in alle leeftijdsgroepen. Voor jongeren die eenzaam zijn zag ik laatst op televisie een mooi voorbeeld van begeleiding. Het project  Join us helpt jongeren die het lastig vinden om contact te maken met leeftijdsgenoten. In 2016 is het gestart in Veghel, maar inmiddels breidt het zich uit. Iedere twee weken ontmoeten jongeren in de leeftijd van 12- 25 jaar elkaar. Samen doen ze allerlei activiteiten die ze zelf bepalen en organiseren en er worden vriendschappen gesloten. Tijdens de avonden zijn er ervaren begeleiders aanwezig. Ze hebben een duidelijk doel; jongeren laten groeien in hun sociale redzaamheid, zodat zij een goede plek in de maatschappij kunnen vinden. Wie zin heeft om een nieuwe locatie op te starten kan zich melden via join-us.nu.

Kom erbij, het klinkt zo gewoon en vanzelfsprekend maar soms hebben mensen een zetje nodig.

Delen