Komen en gaan
We hebben een nieuwe zorgverzekeraar: Anno12. Na de valse start van vorig jaar liet initiatiefnemer Rob Adolfsen al direct weten niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Opgeven? Dat kan altijd nog”, schreef hij toen. Dat doorzettingsvermogen is beloond want nu kan hij dus wel aan de slag. En daarmee wordt het spannend, want hij moet nu voor 1 januari minimaal 10.000 leden hebben. Aan de ene kant zullen er mensen zijn die zeggen: ‘Goed dat er beweging in de markt is, daar sluit ik bij aan’. Maar aan de andere kant kunnen mensen ook denken: ‘Laat die nieuwkomer zich eerst maar eens bewijzen, dan stap ik volgend jaar misschien over’. Het is dus nog geen gelopen race.
Dat is het voor Roger van Boxtel (bijna) wel, want hij kondigt aan binnenkort terug te treden als voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar Menzis. Hij oogst wat opgetrokken wenkbrauwen door bij het Volkskrant-interview in het kader van dit vertrek ineens kritische noten te kraken over zijn collega-zorgverzekeraars. De manier waarop die omgaan met de aanvullende verzekering tast potentieel ook de solidariteit in het basisstelsel aan, vindt hij. Op de sociale media is zeer uiteenlopend gereageerd op het interview. Ook zullen zijn collega’s in de markt niet allemaal blij zijn met hoe hij zijn eigen organisatie neerzet. Niet helemaal onbegrijpelijk natuurlijk, want als hij Menzis positioneert als een sociale zorgverzekeraar, wat vindt hij dan dat andere zorgverzekeraars zijn?
3 reacties
De vraag stellen, beste Frank, is hem beantwoorden
wansink
26 september 2014 / 08:42Wat is er nu gekomen? ANNO12? Is dat nu een collectief en daarmee een label van DSW of een geheel zelfstandige zorgverzekeraar, opererend voor eigen rekening en risico?
Volgens de informatie moeten verzekerden die een ziektekostenpolis van ANNO12 willen aannemen eerst 850 euro betalen om lid te mogen worden van de coöperatie ANNO12. Na acceptatie van die betaling en daarmee acceptatie als lid van de coöperatie krijgen zij een ziektekostenpolis toegestuurd met rechten en plichten. Als mede aandeelhouder loop je risico, maar deel je in de lusten van het zorgverzekeraarschap.
Volgens de oprichter is de gedachte achter deze selectie bij de poort dat aandeelhouders worden geprikkeld om zuinig om te springen met de in te kopen zorg; namens zichzelf en namens andere leden van de coöperatie. Tijdens de ledenraad vergaderingen is dan ook een vast agenda punt de ontwikkeling van de schadelast; met naam en toenaam.
De uitdaging voor de coöperatie leden is het verschil tussen geraamde schadelast en uiteindelijk gerealiseerde schadelast zo groot mogelijk te laten zijn; de leden van de coöperatie mogen immers beslissen over de bestemming van die gelden; uitkeren aan zichzelf of investeren in verbetering van de zorg.
Als zelfstandige zorgverzekeraar heeft ANNO12 de plicht om iedereen voor eenzelfde premie te accepteren; de acceptatie plicht.
Vraag is dan of het heffen van een drempel van 850 euro strijdig is met die acceptatieplicht.
Is ANNO12 een label van DSW dan is het geen probleem. ANNO12 is dan te zien als een Collectief en die mag selecteren en eisen stellen aan deelnemers.
ANNO12 is linksom of rechtsom een ondermijning van de solidariteit van de zorg in dit land. De laagste kosten per hoofd wordt immers gemaakt in het zorgstelsel waarin de lasten over het grootst aantal deelnemers worden gedeeld.
Niet voor niets moet ANNO12 op zoek naar een herverzekeraar!
Dus ja. Wat is nu ANNO12?
We zien de daadwerkelijk toetreding van ANNO12 in vertrouwen tegemoet; ziektekostenpolissen en polisvoorwaarden en acceptatie plicht.
En lees KPMG Plexus evaluatie Zvw om de vraag te beantwoorden of zorgverzekeraars sociaal zijn en wat ledenraden te vertellen hebben en wat er dan nog over blijft van de woorden van R van Boxtel.
Maar in dit land kan Roger van Boxtel zomaar voorzitter worden van de NZa of van de KNMP. Over uitdagingen gesproken. Pak die kans.
ANH Jansen
26 september 2014 / 14:05http://www.infinance.nl/artikel/home/11758/sp-kritisch-over-anno12
Hier een ander commentaar. We staan niet alleen met de verbazing over wat er gaande is in dit land.
Mag dit? Zo ja, dan staat het de overige coöperatieven vrij om ook geld te vragen om verzekerden aan te nemen. En Achmea mag dan verzekerden verplichten aandelen te kopen van Achmea.
Dus ja, wat is hier nu gaande?
ANH Jansen
26 september 2014 / 18:08