Kos na COVID-19

Weet je, ik heb altijd gedacht dat gastvrijheid een deugd is. In Kleine verhandeling over de grote deugden bespreekt André Comte-Sponville achttien deugden, maar ‘gastvrijheid’ ontbreekt. Daarvoor moet je in boek VIII (versregel 626 t/m 724) van de Metamorphosen van Ovidius zijn. Hierin verhaalt de Romeinse dichter over het broodarme bejaarde echtpaar Philemon en Baucis, dat zo gul als mogelijk de als reizigers vermomde Zeus (Jupiter) en Hermes (Mercurius) ontving.

Wie Kos bezoekt, moet beslist de klim naar het door bossen en rotsen omringde spookstadje Paléo Pyli maken, dat sinds de cholera-epidemie in 1830 is verlaten. Wat hogerop bevindt zich Oria, de taveerne van Georgos. Samen met zijn familie, vrienden en vaste gasten mochten wij vijf jaar geleden de afsluiting van het toeristenseizoen vieren. Hoe hartverwarmend ook, voelde deze gastvrijheid onwennig. In trance danste pal voor ons een tweede Zorba op Griekse volksmuziek.

Goden uit de mythologie kennen weinig barmhartigheid. Terwijl de twee oudjes moeizaam een lange tocht omhoog maakten, werden allen die geen gastvrijheid hadden getoond verrast door de zondvloed. Het hutje van Philemon en Baucis werd echter omgetoverd tot een heuse tempel ter ere van beide goden en ook hun laatste wens – tegelijk sterven – ging in vervulling: toen het zover was, veranderden de oudjes voor elkanders ogen gelijktijdig in bomen. Daar teken ik voor!

Zo’n prachtige beloning kunnen wij Georgos uiteraard niet in het vooruitzicht stellen. Maar als blijk van waardering heb ik dit jaar voor hem en andere eilandbewoners die ons bij eerdere vakanties van dienst waren, goudkleurige medailles laten maken met op de achterkant een korte bedanktekst. De medaille is natuurlijk niet meer dan een symbolisch gebaar, maar laten we niet vergeten dat het toerisme naar Griekenland behoorlijk heeft geleden onder de pandemie.

‘Voor Georgos verschilden de afgelopen twee jaar naar eigen zeggen weinig van de voorgaande jaren’

Volgens de statistieken zijn in Nederland 8,36 miljoen gevallen van COVID-19 geregistreerd en het aantal sterfgevallen bedraagt 22.538 (stand op 12 augustus jl.). In Griekenland zijn er 4,58 miljoen gevallen van COVID-19 geregistreerd maar ligt het aantal sterfgevallen merkwaardig genoeg aanzienlijk hoger: 31.722 (stand op 12 augustus jl.). En dan hebben wij het nog niet eens over de economische schade. De medewerkster van het hotel die onze kamer verzorgt moest twee jaar zónder werk en inkomen overbruggen.

Georgos neemt de medaille trots in ontvangst, maar wil van geen medeleven weten. COVID? Natuurlijk heeft de man ervan gehoord. Maar hij vindt het allemaal paniek om niets! Althans, wat betreft zijn eiland Kos. De pandemie was een probleem voor dichtbevolkte gebieden ver weg… zoals in Nederland. Maar voor Georgos verschilden de afgelopen twee jaar naar eigen zeggen weinig van de voorgaande jaren.

Ik laat Georgos de foto zien die ik op het feest ter afsluiting van het toeristenseizoen heb gemaakt. Hij wijst naar de man die opgaat in zijn dans: ‘Dat is Yannis!’ In oudere gidsen van Kos wordt de markante man soms vermeld. Wie Paléo Pyli bezoekt kan de in klederdracht gestoken Yannis tegenkomen. Tegenwoordig treft men hem op een stoel, diplomatiek opgesteld bij het pad dat omhoogloopt. Niemand ontkomt aan een fooi! Met Yannis gaat het de laatste twee jaar minder goed. We zullen hem vermoedelijk niet meer zien dansen. Te veel Ouzo!

Delen