Kostbaar

Als er over de zorg wordt gesproken, gaat het veelal over de kosten en over de premie. Die mogen zeker niet (te veel) stijgen want zorg is al veel te duur. Verschijnen er berichten over hogere kosten, dan wordt paniek voorspeld en moeten salarissen in de zorg vooral niet omhoog. Hoe kostbaar de zorg is wordt niet vermeld, maar weten mensen die het aangaat.

We zien de zorg als iets heel vanzelfsprekends dat vierentwintig uur per dag/nacht beschikbaar is. Dat er veel diensten gedraaid worden is helder, maar de impact ervan niet altijd. Bij sommige banen is afwezigheid op enerlei moment geen probleem. In de zorg is dat wel zo.

In een mensenleven, hoe kort ook, kan het zijn dat er veel zorg nodig is. Soms gedurende een korte tijd, soms lang. In mijn werk als zorgprofessional zie ik dagelijks hoe het leven van mensen bepaald wordt door hun beperkingen. Ik sta echter niet dagelijks stil bij wat voor impact ziekte heeft gehad op mijn leven. Maar als ik eens naga wanneer er allemaal bij mijn naasten, bij familie, het van waarde is geweest dat er goede zorg was, lijkt het rijtje toch wel lang.

‘Toch wel een lang rijtje als ik naga wanneer goede zorg bij mijn naasten van waarde was’

Helaas heb ik van dichtbij problemen met de gezondheid gezien, zoals van een herseninfarct, borstkanker, niertransplantatie, burn-out, aangeboren hartafwijking ( TGV), ziekte van Kawasaki, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, schisis en ook pre/dysmaturiteit bij geboorte. Ook botbreuken en hernia en het verblijf van schoonmoeder in een hospice komen dan bij me op. Hoe dankbaar ben ik dan dat er veel mensen klaar stonden om te helpen. Mijn moeder, pas negentig geworden, heeft daarentegen tot voor kort geen medicijnen nodig gehad. Ze kon wel altijd voor vragen terecht bij haar huisarts en moet wel regelmatig naar de oogarts voor prikjes voor maculadegeneratie.

Dat er veel mensen in de zorg werken is niet gek. Er wordt ook onderzoek gedaan en innovatie vindt plaats. Hopelijk is het rijtje van u of van uw naasten met gezondheidsproblemen maar kort. Of is door preventief optreden een ziekte voorkomen. Ook kan het zijn dat u de zorgen alweer bent vergeten omdat u goed hersteld bent van uw klachten of langere tijd geleden een ingreep heeft gehad.

Wanneer ik mijn rijtje bekijk, besef ik nog meer hoe waardevol de goede hulp is geweest. Dat daar vele inspanningen voor nodig zijn, is duidelijk. Dat hoor ik ook graag terug in discussies over de kosten van de zorg. Wie weet bent u straks dankbaar dat hierin geïnvesteerd is.

Delen