Krimpkramp
In 2013 hebben ziekenhuizen ruim 4 procent minder behandelingen verricht dan in 2012. Waar in 2012 nog sprake was van een groei in patiëntenaantallen, is die dit jaar dus duidelijk omgeslagen in een krimp. Dat is natuurlijk ook de bedoeling: het beleid voor de zorg is gericht op substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn en blijkbaar begint dit beleid zijn vruchten af te werpen.
Wout Adema, directeur medisch specialistische zorg bij Achmea, stelt dat deze krimp het logisch maakt om bij de zorginkoop voor 2014 naast de kwaliteit ook te kijken naar de hoogte van de financiële afspraken. Dat deze opmerking in ziekenhuisland tot verweer leidt, is duidelijk. Ziekenhuizen zijn ook gewoon bedrijven en bedrijven hebben een natuurlijke neiging om in te zetten op groei en niet op krimp. Maar Adema heeft wel gelijk. Hij zet het debat over ziekenhuisinkoop op scherp en wijst erop dat de maximale groeiruimte van anderhalf procent voor de ziekenhuizen, die in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord was afgesproken, niet betekent dat de ziekenhuizen ook het onbetwistbare recht hebben op deze groei.
De stellingname van Adema leidt tot de reactie dat de krimp in ziekenhuisland de zorgverzekeraars nog niet het recht geeft om bij de contractonderhandelingen in te zetten op een krimp van 10 tot 15 procent. Maar dat is het spel natuurlijk. Het is een uitdaging aan de ziekenhuizen: als je vindt dat je meer waard bent, bewijs dat dan maar.
3 reacties
Het eerste ziekenhuis wat volgens mij klaar is voor een grote krimp is het SVZ . De uitspraak van de ondernemeningskamer laat zien dat privatisering door onvolwassen BV’s risicovol is…
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2013:3386
Ron
21 oktober 2013 / 19:40Daarover denken de patiënten vooralsnog heel anders. Het ziekenhuis steeg recent op de AD top honderd juist van de twaalfde naar de zesde plaats. De waarde van die ranglijst is discutabel, maar de mening van de patiënt negeren zou natuurlijk ook onjuist zijn. Mijn idee: eerst maar eens afwachten wat de definitieve uitkomst van het juridische steekspel is en of en hoe dit de patiëntenzorg beïnvloedt.
Frank van Wijck
21 oktober 2013 / 21:45Kort door de bocht weer van FvW. Tijd voor een krimpblog; 1 woord per blog minder is humaan. FvW kan zich dan aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. Niet in iedereen schuilt een Eichmann om met Hannah Arendt te spreken.
Dat kan een verzekeraar niet nazeggen. Probleem bij de NL Ziekenhuizen is zeer complex en niet van gisteren. AMC heeft niet voor niets 20km gangenstelsel. Achmea moet dat allemaal betalen, of niet? UMC worden betaald uit de belastingpot. Alle 8. 6 teveel. USA doet het met Cleveland en Mayo Clinic. 2 groepspraktijken die tot de besten ter wereld behoren.
Kom daar maar eens om in Nederland.
50% van de kosten aan cure gaan op aan ziekenhuis zorg. De kosten van een opgenomen patiënt in een Nederlands Ziekenhuis zijn even hoog als in een USA Ziekenhuis, 60.000 euro per hoofd. Het hoogste ter wereld. Gemiddeld.
Oorzaak is de financiering uit het verleden die budgettair neutraal is doorgezet tot het heden. Waar Kaiser Permanente de kosten tot op de dollarcent weet en volgt en daardoor de gemiddelde ligdag in haar ziekenhuizen weet te verlagen tot 2.3 dag per patient, blijven de NL ziekenhuizen steken op 5.6 ligdag.
Reken maar uit waarom KP dat doet en waarom NL Ziekenhuizen het nalaten en waarom Achmea daar nu eens werk van gaat maken. Woud Agema heeft 7 jaar ervaring in Harderwijk St Jans Hospitaal. Weet van de hoed en de rand bij de NL Ziekenhuizen.
Daarbij komt dat door de aankomende afschaffing van alle ex poste risicovereveningen en de Na Calculatie de verzekeraars voor het eerst risico lopen op de ziekenhuiszorginkoop. Moral Hazard is hen niet vreemd. Verzekeraars zijn ook normale bedrijven. Hun verdienmodel is verzekeren en in Nederland komt daarbij de prikkel om het verschil tussen geraamde schadelast en daadwerkelijk gerealiseerde schadelast zo groot mogelijk te laten worden. Dat verschil mogen zij namelijk zelf houden. Als reserve. Voor later. Als het slechter mocht worden.
Gedrag van Achmea en Woud Agema heeft dus niets te maken met overheveling van Tweede naar Eerste Lijn. Krimpkramp? Bij normale onderhandelingen is er handjeklap, over en weer uitwisselen van informatie om te komen tot een gemeenschappelijk punt: totaal volume en waaruit dat volume wordt opgebouwd tegen welke kwaliteit.
Daar is bij de NL Verzekeraars geen sprake van. Verzekeraars hoeven van de NZa niet te onderhandelen en moeten ook niet onderhandelen. Hun contracten zijn altijd redelijk en billijk. Dat is de onderliggende ratio van het systeemmodel Zorgstelsel 2006. Dat gaat uit van 100% rationele ondernemingen, 100% rationele burgers en 100% rationele toezichthouders. Een 100% rationele markt in de ogen van de systeemontwerpers.
En daarom is Woud Agema gewisseld van onderhandelingsstoel. Rationele keuze als je het spel doorhebt.
VUmc en Achmea laten inmiddels wel zien waar dit spel naar toe gaat: uitwijken naar een buitenlands ziekenhuis. Dat wordt betaald uit een ander potje geld.
Moral Hazard is verzekeraars zelf niet vreemd.
Tijd van de verplicht verzekerde moet optimaal worden benut. Die tijd is immers gratis.
Staat de patiënt centraal in dit land of staat die centraal?
Krimpkramp? Blogkramp eerder.
anh jansen
22 oktober 2013 / 00:33