Kwaliteitsgelden

Dienie Koolen-Goossens
Dienie Koolen-Goossens is zorgondernemer, logopedist en docent. Zij is bestuurlijk actief en heeft passie voor gezondheidszorg en onderwijs. Bekijk ook haar profiel op LinkedIn. Lees alle artikelen van Dienie Koolen-Goossens

Graag deel ik met u mijn overdenkingen over de zorg. Wat mij momenteel bezighoudt zijn de taken die spelers in het zorgveld toebedeeld hebben gekregen van het ministerie van VWS. De zorgverleners verlenen zorg, de zorgverzekeraars verzekeren de zorg en de burger is verplicht verzekerd. Beroepsverenigingen zien toe op kwaliteit en toezichthouders op het proces en de inspectie grijpt in bij calamiteiten. De burger betaalt en bepaalt, zou je zeggen. Maar of dat ook echt zo is, is aan u.

Ik weet nog dat kwaliteitsgelden naar beroepsverenigingen gingen en dat hetgeen een autoriteit adviseerde werd opgevolgd. Hoe ik het nu ervaar, is dat kwaliteitsgelden naar verzekeraars gaan en dat zij de rol hebben gekregen hierop toe te zien. Ook mogen zij die gelden dan weer verdelen aan bepaalde ingediende projecten. Zelf heb ik in een jury hiervoor mogen zitten en vond toen dat de toebedeling hiervoor lang niet voor alle zorgverleners duidelijk was.

Gelukkig zijn verzekeraars gaan inzien dat kwaliteitsbewaking een taak is van de beroepsgroep zelf en schuiven zij aan bij brancheverenigingen. Aangezien die laatsten helaas niet de taak hebben gekregen te mogen onderhandelen over tarieven, worden kwaliteitseisen opgeschroefd en is de bekostiging van dat alles aan de zorgaanbieders zelf. Dat er al een goed kwaliteitssysteem was, kreeg te weinig aandacht. En dat een verzekeraar dan nog een eigen beleid voert met een schepje bovenop de al strenge eisen, is heden ten dage allemaal mogelijk en wordt stelselmatig geprobeerd. Binnen dit stelsel heeft mijns inziens de verzekeraar een heleboel rollen gekregen.

Weten het ministerie van VWS en ZN wel wat er aan kosten zijn voor audits, privacyborging, software, PREM/PROM, transparantie, scholing, inschrijving bij netwerken, enzovoort? En waarom is er tegen verzekeraars geen countervailing power op beloningsgebied door een beroepsvereniging, maar moeten binnen bepaalde regels aanbieders dit zelf bevechten?

Als zorgaanbieder in de eerste lijn voel ik me vaak onrechtvaardig behandeld

Als zorgaanbieder in de eerste lijn voel ik me vaak onrechtvaardig behandeld. Met zaken die niet goed gaan, kan ik naar het Nederlands Arbitrage Instituut of naar de NZa of ACM. Binnen ons huidige stelsel vraag ik me echter af hoever ik daarmee kom? Is het niet nodig om de taakverdeling eens te herzien van spelers in de zorgmarkt?

Graag wil ik me daar eens in verdiepen. Intussen is het zeer goed dat duidelijk uitgesproken wordt wanneer bepaalde zaken niet kloppen of onnodig de duimschroeven worden aangedraaid op eigen kosten. En wanneer er iets verbeterd kan worden, moet daar niet mee gewacht worden tot 2020. De toekomst van ons als paramedici wordt nu bepaald, dit jaar. Ook die van de zorg aan onze patiënten. De toekomst is nu!

7 Reacties Reageer zelf

 1. Ineke Hendriks
  Geplaatst op 10 augustus 2018 om 13:08 | Permalink

  En weer bedankt Dienie! Munitie voor mijn boosheid over het onrecht in groot machtsverschil en feitelijk ook vaak machteloosheid… (dat is natuurlijk onderdeel van het machtsverschil). Daarbij heb ik de indruk dat onze beroepsvereniging qua denken stevig aanschurkt bij de zorgverzekeraars: tevreden houden. Om die reden alleen al hoop ik dat we op 25 september met “Logopedisten in Actie” zichtbaar kunnen zijn met onze oprechte verontwaardiging over de huidige gang van zaken!!!

 2. Nanda Klop
  Geplaatst op 10 augustus 2018 om 13:27 | Permalink

  Zijn er nog politici die een gezonde visie hebben op gezondheid? Langzamerhand vind ik dat de zorgverzekeringen hun naam van ZIEKTE-KOSTEN-VERZEKERING te veel eer aan doen!! Ze verzekeren ons van ziekmakend werk doordat ze alleen onze kosten zien!!
  Logopedisten werken GEZOND-makend. Ze leveren intens belangrijke gezond-makende ondersteuning. De waarde daarvan KAN niet eens in geld uitgedrukt worden. Niet omdat het geen geld mag kosten, maar omdat geen enkel bedrag hoog genoeg zou zijn! Maar logopedisten vragen dat hoge bedrag helemaal niet. Ze vragen gewoon een GEZONDE bedding voor hun zinvolle en GEZONDmakende werk. Zodat ze zelf ook in alle GEZONDheid met GEZONDE financiële ondersteuning hun intensieve werk kunnen doen!

 3. Anne-Mieke
  Geplaatst op 10 augustus 2018 om 13:28 | Permalink

  Dankjewel Dinie voor het goede verwoorden van de huidige stand van zaken. Ik ga het openbaar delen, zodat ook zorgnemers dit kunnen lezen en hier over kunnen nadenken.

 4. Marie-Louise Klomp
  Geplaatst op 10 augustus 2018 om 19:22 | Permalink

  Mooi en duidelijk verhaal. Het wordt tijd dat de ziektekostenverzekering dat gaat doen waar ze voor aangenomen zijn en niet op de stoel van de zorgaanbieders gaan zitten.

 5. Danny
  Geplaatst op 11 augustus 2018 om 08:49 | Permalink

  Duidelijk verhaal, dank je wel..dit zou de overheid toch ook moeten snappen..

 6. Wilma van Es
  Geplaatst op 11 augustus 2018 om 09:51 | Permalink

  Komen jouw verhelderende indringende en confronterende columns wel terecht bij degenen die het zouden moeten lezen? NVLF, en andere beroepsverenigingen, zorgverzekeraars, de politiek? Waarom haken andere eerstelijners niet aan? Fysio strijdt zijn eigen strijd. De anderen zien we niet. Zijn die tevreden?

 7. Dienie Koolen-Goossens Dienie Koolen
  Geplaatst op 12 augustus 2018 om 17:21 | Permalink

  Dank voor alle reacties. Ik probeer de inhoud onder de aandacht te brengen bij vele geledingen en ben blij met jullie medewerking. Ook de gerelateerde artikelen onderaan het blog gaan over de moeilijkheden waar velen tegen aan lopen in het zorgveld. Het is belangrijk dat er iets gedaan wordt met alle kritiek. We hebben begrip en verandering nodig want de huidige weg te blijven bewandelen zorgt voor opstand, acties, niet tekenen uit onvrede en ook rechtsgang. En wat er gevraagd wordt is m.i. zeer billijk. Betere verdeling van invloed van de actoren in de markt zou veel opleveren voor de zorg.