La stanza del figlio

Deze zomer hebben we op televisie weer kunnen genieten van het programma Zomergasten. De laatste gast was psychotherapeut Esther Perel. Zij sprak over relaties en hoe mensen er soms in verstrikt raken. Via twitter zag ik dat het velen aansprak en enkele citaten van haar zoals ‘zekerheid is de vijand van verandering’ volop werden verspreid. Er waren ook enkele reacties van twitteraars die de uitzending niet kon boeien. Daarop ontstond een discussie of dat vooral voor mannen gold of dat het er mee te maken had dat haar spraak een mix van talen was. De voorkeursfilm van Perel – ‘Away from her – ging over een echtpaar waarvan de vrouw de ziekte van Alzheimer krijgt. Ze wil haar man niet opzadelen met de zorg en na vele jaren samen besluit ze zich op te laten nemen. Wat dit doet met hun relatie wordt prachtig verfilmd.

Wat zegt de keuze van een film over iemand? Is het net als met een boekenkast dat je aan de inhoud ervan al iets kunt weten over een persoon? Misschien denkt u ook wel eens wat voor film u zou kiezen. Ik heb erg genoten van A star is born waarvan er nu weer een remake is en van de thriller Don’t look now. Als favoriet komt bij mij toch de Italiaanse film La stanza del figlio van Nanni Moretti naar boven. Een drama over een psychiater die een afspraak met zijn zoon niet nakomt omdat een patiënt een beroep op hem doet. Wat er dan gebeurt is heftig en wordt geweldig gespeeld door de regisseur zelf en Laura Morante. Wat mij betreft een aanrader en kijk zeker ook het bijzondere einde.

Wat zegt de keuze van een film over iemand?

In mijn omgeving hoor ik als favoriet Once upon a time in the West, Pulp fiction’, Titanic, Wolf of  Wall street en The Master. Tegenwoordig is men ook vaak in de ban van series via internet. Je laten meeslepen in een verhaal is fantastisch. Veel series en films hebben een link met de zorg, met geld maar vaak ook met relaties, in welke vorm dan ook. Soms is het een feest van herkenning. Een andere keer opent het een wereld die absoluut niet de jouwe is.

Met de herfst en winter in aantocht hoop ik dat we ons lijstje van favorieten weer goed aan kunnen vullen. En dat we genieten in de bioscoop, bij de televisie of achter de laptop. Laat u meeslepen, ontroeren, huiveren of opvrolijken. Geniet ervan, samen of alleen.

Delen