Langs de lat

Dosering van medicatie voor kinderen wordt doorgaans gebaseerd op gewicht en/of lengte. In een regenwoud valt gewicht af, want weegapparatuur is snel kapot. Een houten meetlat is daar dé manier om het aantal milligrammen en tabletjes te bepalen.

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: HH/Kate Holt/eyevine

 

Op de foto wordt Mectizan uitgedeeld, een antiparasitair geneesmiddel tegen rivierblindheid. Die aandoening begint met de beet van een zwarte vlieg die leeft bij snelstromende rivieren. Mectizan doodt de larven die in de bloedbaan komen en verlamt de volwassen wormpjes, zodat die zich niet meer kunnen voortplanten.

Farmaceutisch bedrijf MSD produceert in Haarlem, als enige ter wereld, Mectizan en verstrekt het middel al dertig jaar kosteloos in Zuid-Amerika en Afrika. Inmiddels zijn diverse landen vrij van rivierblindheid. Maar MSD gaat door. Het bedrijf wil ook af van de olifantsziekte (lymfatische filariasis). Mectizan is een onderdeel in de medicatie tegen deze gruwelijke ziekte. Daarom verhogen de mensen in Haarlem de jaarlijkse productie in 2018 van 1 naar 1,1 miljard tabletjes en daarmee leggen ze de lat weer flink hoger voor zichzelf.

Delen