Laurentius dus niet

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is dus niet een van de vijftien ziekenhuizen die best wel dicht kunnen. Die conclusie kunnen we veilig trekken nu CZ heeft bekendgemaakt een meerjarencontract met dit ziekenhuis te hebben gesloten. Jammer genoeg noemde CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren afgelopen dinsdag in het tv-programma Altijd wat geen namen van ziekenhuizen die van de landkaart kunnen. Maar dit weten we nu dus in ieder geval.

Ondertussen leren we uit onderzoek van bureau Sirm dat de Nederlandse ziekenhuiszorg in vergelijking met andere Europese landen relatief goedkoop is. In de reacties op dit bericht lees ik dat Van der Meeren dus net zo goed weer kan stoppen met zijn pogingen het Nederlandse ziekenhuislandschap efficiënter in te richten. Maar dat is natuurlijk onzin. Het gegeven dat anderen slechter werk leveren dan je zelf doet, is nog geen reden om zelf geen verbetering meer na te streven.

Een andere vraag is of die efficiencyverbetering daadwerkelijk tot sluiting van vijftien ziekenhuizen zal leiden. Een andere zorgverzekeraar, Achmea, liet in een reactie al direct weten dat misschien wel ziekenhuizen dicht kunnen, maar dat daarvoor mogelijk andere zorgvoorzieningen in de plaats komen. Ook NVZ vereniging van ziekenhuizen laat een soortgelijk geluid horen. Ik denk dat die partijen gelijk hebben. Maar dit doet niets af aan het feit dat het goed is dat Van der Meeren eens ten overstaan van het algemene publiek een flinke steen in de vijver gooide. Het wordt immers hoog tijd het publiek actief te betrekken bij de discussie over de toekomst van de zorg.

Delen